Pääkirjoitus: Nuoret seuraavat uutisia koronan myötä enemmän

Korona-aika on tunnetusti kaksijakoista. Pääosin vaikutukset ovat olleet kielteisiä, mutta aina aika ajoin esiin nousee positiivistakin, esimerkiksi erilaisia ilmiöitä ja

(Kuva: kuvituskuva)

Matias Lövberg

Korona-aika on tunnetusti kaksijakoista. Pääosin vaikutukset ovat olleet kielteisiä, mutta aina aika ajoin esiin nousee positiivistakin, esimerkiksi erilaisia ilmiöitä ja uusia käytäntöjä.

Myönteiseksi voidaan laskea se, että nuorten uutisten seuraaminen on lisääntynyt pandemian aikana. Muutos vaikuttaisi olevan pysyvämpää. Asia selviää Uutismedian teettämästä Nuoret, uutiset ja luottamus -tutkimuksesta, jonka tuloksia kerrottiin julki helmikuun alussa. Tutkimus tehtiin osana Uutisten viikkoa ja siinä tarkasteltiin sitä, miten 13–18-vuotiaat nuoret käyttävät mediasisältöjä.

Yleinen käsitys siitä, että jälkipolvi seuraa maailmanmenoa vain ja ainoastaan sosiaalisen median kautta, ei näyttäisi pitävän täysin paikkaansa.

Yleinen käsitys siitä, että jälkipolvi seuraa maailmanmenoa vain ja ainoastaan sosiaalisen median kautta, ei näyttäisi pitävän täysin paikkaansa. Toki isona kokonaisuutena somepalvelut nousevat tutkimuksessa seuratuimmaksi uutiskanavaksi, mutta ikähaarukan vanhimmilla vastaajilla lehtien verkkopalvelut ovat somen edellä. Isossa kuvassa huomionarvoista on uutissisällön sähköinen kuluttaminen.

Tutkimuksessa summataan uutisten olevan tärkeä osa 13–18-vuotiaiden media-arkea, sillä noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin. Nuoret arvioivat medialukutaitonsa hyväksi ja uskovat siihen, että luotettavan tiedon merkitys tulee tulevaisuudessa kasvamaan entisestään.

Tutkimustulokset herättelevät myös uutissisällön tekijöitä. Nuorista yli puolet kokee, että heidän näkemyksiään kuullaan mediassa joko erittäin tai melko huonosti. Nuoret ovat Uutismedian liiton mukaan kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista, joka taas korostaa asioiden käsittelyn tärkeyttä heidän näkökulmastaan.

MATIAS LÖVBERG

matias.lovberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka