0

Mielipidekirjoitus: Vanhus tai sairas voi odottaa apuasi

On ystävällistä kysyä, tarvitsetko apua.
Silti moni vanhus tai sairastunut kieltäytyy avusta tai sanoo, ettei nyt tarvitse. Apu kelpaa, kun sitä tarjoaa konkreettisella tavalla, teoilla.
Korona-aika vähän rajoittaa suhteiden pitoa. Suojautumiskeinoja on kuitenkin olemassa, kuten turvavälit, käsihygienia, kasvomaskit ja se, että ei mennä sairaana vanhuksen tai muuten toimintakyvyltään heikentyneen luokse. Nämähän ovat meille kaikille tuttuja.
Suojautumiskeinona voi olla myös tekosyy olla auttamatta, kun voi vedota koronaan. Näennäinen avuntarjous on vain tapa rauhoitella omaa omatuntoa.

Auttaminen lisää myös auttajan terveyttä ja hyvää oloa.

Vanhus tai sairas kaipaa hyvää tuuppaamista. Kun tietää millainen hänen arkeensa on, osaa myös auttaa. Hänelle voi ehkä laittaa ruokaa, käydä viemässä roskapussin ulos, pestä pyykkiä tai siivota tai kenties ulkoilla yhdessä. Vain annettu apu auttaa.
Pidetään huolta läheisestä vanhuksesta tai sairastuneesta, välitetään hänen arjestaan. Vapaaehtoisesti tehdystä hyvästä on paljon tutkimusnäyttöä auttajan oman hyvinvoinnin lisääntymisestä.
Auttaminen lisää myös auttajan terveyttä ja hyvää oloa.
Autetaan arjessa!

HELI HEIMALA
Kaakkois-Suomen Sydänpiiri ry
MAIJA LASANEN
Etelä-Karjalan Muisti ry

Kommentteja aiheesta “Mielipidekirjoitus: Vanhus tai sairas voi odottaa apuasi

  • 22.2.2021 at 16:09
    Permalink

    Olisi kyllä mukava auttaa,jos tietäisi jonkun,joka sitä tarvitsisi.Eihän nykyään uskalla mennä kysymään,kun vastapuoli voisi ajatella tarjoutujan olevan huijari tai sitten tahallaan koronaa levittävä.No,onneksi olen löytänyt yhden Te-keskuksen sivuston kautta,tosin kaksi päivää viikossa vain.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Pitäisikö kuntavaaleja siirtää?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä