0

Kotimainen pitää kärkeä joulukuusikaupoilla – kinkun paistorasva ei kuulu viemäriin tänäkään jouluna, oikea paikka on biojäteastia

Joulukuusi hankitaan joka toiseen suomalaiseen kotiin, tiedottaa Suomen metsäkeskus.
Kotimainen kuusi on edelleen ylivoimaisesti suosituin. Se kerrotaan myös olevan ympäristöystävällinen valinta.

Suomalaiset hankkivat tänäkin jouluna yhteensä noin 1,4 miljoonaa kuusta, joista lähes miljoona tulee kotimaisilta kuusiviljelmiltä. Omasta tai tuttavien metsistä haetaan noin 300 000 kuusta ja reilut 150 000 puuta tuodaan ulkomaisilta viljelmiltä.
– Joulukuusi on ollut keskeinen osa kotiemme jouluperinnettä jo yli 100 vuoden ajan. Nykyisin joulunviettäjät arvostavat myös joulupuun ekologisuutta. Kotimainen, lähellä kasvanut kuusi on ympäristöystävällinen valinta, metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta kertoo tiedotteessa.
Kuusiviljelmiltä kaadettujen kuusten tilalle istutetaan uudet puut kasvamaan. Metsistä kuuset korjataan yleensä harventamalla siten, että kotiin kannettava joulukuusi antaa kasvutilaa vieressä olevalle puulle.

Kuusten verkkokaupan ennakoitiin olevan edellisvuosia vilkkaampaa poikkeusolojen vuoksi.

Tänä vuonna joulukuusten myynti lähti aikaisin liikkeelle.
Kuusten verkkokaupan ennakoitiin olevan edellisvuosia vilkkaampaa poikkeusolojen vuoksi.
Tuore joulukuusi kestää sisätiloissa varisematta vähintään kaksi viikkoa, jos puu ei pääse kuivumaan missään vaiheessa.
Kuusi täytyy suojata viimalta ajomatkalla kotiin, ja sitä on hyvä sulattaa viileässä paikassa puun tyvi vesiastiassa vähintään vuorokausi ennen kuin puu tuodaan lämpimään sisätilaan.

Ennen kuusenjalkaan asettamista puun tyveltä kannattaa sahata pois noin 3–5 senttimetrin kiekko. Näin puu imee vettä paremmin.
– Varsinkin ensimmäisen vuorokauden aikana vettä voi kulua runsaasti, eli sitä täytyy lisätä riittävästi kuuselle. Kuusta ei ole hyvä sijoittaa lämpöpatterien, uunin tai puhaltimien lähelle, ettei se kuivu, Remes neuvoo.

Paistorasva on sitkeä vieras päätyessään putkistoon
Kinkkurasva on lämpimänä juoksevaa, mutta jäähtyessään se takertuu viemäriputkeen.
Veden laskeminen samaan aikaan ei auta, sillä kylmä vesi jopa vauhdittaa rasvan kovettumista ja nopeuttaa viemärin tukkeutumista.
Kinkkurasvan voi jäähdyttää sopivassa astiassa, esim. maitopurkissa, ja laittaa sen jälkeen biojäteastiaan.
Jos rasva kuitenkin vahingossa päätyy viemäriin, joka tukkeutuu, apuun tulee kutsua LVI-alan ammattilainen.
Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat ry/erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen

LUUMÄEN LEHTI
toimitus@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Oletko jo ulkoillut luonnonjäillä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä