0

Mielipidekirjoitus: Kotimaista energiaa ja puurakentamista täytyy lisätä

Ministeri Lintilä teki lokakuun lopussa erittäin hyvän ja järkevän ehdotuksen 150 miljoonan euron kokonaisohjelmasta öljylämmityksestä luopumiseen. Öljykattiloista ei pakoteta luopumaan mutta halukkaita tuetaan siirtymään kotimaiseen vaihtoehtoon.
Öljylämmityksen muutostuki kotimaiseen energiaan on järkevä ilmastoteko. Suomessa arvioidaan olevan noin 150 000 öljylämmityksellä toimivaa omakotitaloa, joten tuen avulla saataisiin moni suomalainen talo lämpiämään kotimaisella energialla. Se tuo työtä Suomeen, on puhtaampaa ja lopulta myös halvempaa asujalle.

Hallitus myönsi jo viime keväänä lisätalousarviossa yli 40 miljoonaa euroa avustuksiin, joilla tuetaan öljylämmityksestä luopumista niin kuntien kuin kotitalouksienkin kiinteistöissä. Kotitalouksien osuus summasta on vajaat 30 miljoonaa euroa.

Öljylämmityksen muutostuki kotimaiseen energiaan on järkevä ilmastoteko.

Avustusta voi saada 4 000 euroa, jos pientalon öljylämmitys korvataan kaukolämmöllä, maa- tai ilmavesilämpöpumpulla. Muihin lämmitysmuotoihin siirtymistä tuetaan 2 500 eurolla. Avustusta on voinut hakea syyskuun alusta lähtien. Ensi vuoden budjetissa asuinrakennusten energia-avustuksia jatketaan 40 miljoonalla eurolla.

Toinen hyvä päätös on, että kotimaista puun käyttöä lisätään rakentamisessa. Ensi vuoden budjetissa puurakentamisen julkista asuntorakentamista vauhditetaan ARA:n myöntämällä puurakennusten korotetulla käynnistysavustuksella. Tukea saa MAL-alueiden ulkopuolelle puurunkoisiin rakennuksiin 2 000 euroa, MAL-alueilla 5 000 euroa.
On tärkeää, että energiantuotannossa saadaan yhä enemmän kotimaista ja uusiutuvaa energiaa käyttöön ja lisätään sekä julkista että yksityistä puurakentamista.

ARI TORNIAINEN

Kirjoittaja on lappeenrantalainen kansanedustaja (kesk.), rakennusinsinööri ja ympäristövaliokunnan jäsen.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Seuraatko striimattuja tapahtumia?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä