0

Lukijan mielipide: Järjestölähtöinen auttaminen uhattuna

Viime vuosina on Etelä-Karjalassa onnistuneesti kehitetty yhteistyötä ja kumppanuutta sosiaali- ja terveysjärjestöjen ja julkisen sektorin välillä. Yhdessä tehden alueen asukkaille on tarjolla entistä enemmän apua ja tukea jo varhaisessa vaiheessa.
Sote-järjestöt tekevät työtä heikoimmassa asemassa olevien ja muutoin apua ja tukea tarvitsevien ihmisten parissa: lasten, nuorten, iäkkäiden, vähemmistöjen, päihde- ja mielenterveysongelmaisten, vammaisten, pitkäaikaissairaiden, omaisten ja pitkäaikaistyöttömien.
Korona-aikana avun tarve on lisääntynyt entisestään ja eteläkarjalaisista sote-järjestöistä apua hakevien määrä on ollut selvässä kasvussa. Poikkeustilanne on aiheuttanut huolta toimeentulosta, perhesuhteista ja arjessa selviytymisestä. Paineet näkyvät väsymyksenä, ahdistuksena ja perhe- ja lähisuhdeväkivaltana.
Valtion talousarvioesityksessä aiotaan leikata sote-järjestöjen maksuttomasta auttamistyöstä joka kolmas euro, peräti 127 miljoonaa. Jos talousarvioesitys ei muutu, romahtaa sote-järjestöjen toiminta ja mahdollisuus auttaa. Tällä olisi suora yhteys myös tulevaisuuden sote-keskuksiin. Painopisteen siirto ennaltaehkäiseviin ja matalan kynnyksen palveluihin jäisi pahimmillaan toteutumatta. Etelä-Karjalassa tämä tarkoittaisi, että julkisen sektorin ja järjestöjen välille muodostunut yhteistyö lamaantuisi ja ihmiset jäisivät vaille järjestöjen tukea ja apua sekä sote-palveluihin ohjautuvien määrä kasvaisi.
Ihmiset, kunnat ja yhteiskuntamme eivät selviä ilman järjestöjä.

CHRISTA CARPELAN
MLL Kaakkois-Suomen piiri ry

JUHO HEIKKA
MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry

HELI HEIMALA
Kaakkois-Suomen Sydänpiiri ry

LEENA HÄRKÖNEN 
Lappeenrannan Seudun Diabetesyhdistys ry

TIINA IHALAINEN
Invalidiliitto ry

LASSE KOIVUMÄKI
Heikintalo ry

SUSANNA KOVASIN
Etelä-Karjalan Näkövammaiset ry

KAARINA PESONEN
FinFami – Mielenterveysomaiset Etelä-Karjala ry

SIKKETIINA RÖNTY
Etelä-Karjalan Omaishoitajat ry

JUSSI STOOR
Kymen-Karjalan sosiaali- ja terveysturva ry

NIINA TURUNEN 
Saimaan Syöpäyhdistys ry

HELI VAIJA
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry

TUIJA VALJAKKA
Etelä-Karjalan Martat ry

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Oletko asioinut sähköisesti poliisin kanssa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä