0

Mielipidekirjoitus: Lähtölaskenta on alkanut

Sain Luumäen Osuuspankin toimitusjohtajalta kirjeen, jossa kerrottiin pankkifuusion etenemisestä. Jos nyt oikein ymmärsin, niin edustajiston välillisesti valitsema hallitus saatuaan edustajistolta kielteisen päätöksen fuusiosta, on uutterasti ohjeistanut edustajia kuinka tulee menetellä, kun samasta asiasta äänestetään samalla sakilla uudelleen.
Näin ei yleensä toimita länsimaisessa demokratiassa. Asiasta äänestämisen olisi voinut jättää muutaman kuukauden kuluttua valittavan uuden edustajiston tehtäväksi. Olisi saatu läpinäkyvyyttä toimitukseen.
On kyse Luumäen osuuspankin perustamisen jälkeen tärkeimmästä päätöksestä. Fuusion toteuttamisaikeet eivät ehkä olleet yleisesti omistajajäsenten tiedossa viimeksi edustajia valittaessa.

Eikö olisi viisaampaa jättää äänestys seuraavan edustajiston tehtäväksi?

Ajattelin, että tässä naimakaupassa on houkuttimena hyvät myötäjäiset. Kirjeestä se ei oikein auennut. Pettymyksekseni en löytänyt muustakaan aiheeseen liittyvästä materiaalista sulautumisvaiheessa jaettavaa tikkaria. Ainoastaan luottamustoimiin saisi edustukset 4–5 vuodeksi noin 10 % äänimäärällä. Sen jälkeen säännöt eivät tunnista alueellisia mandaatteja.

Näyttää siltä, ettei kiirehtimisellä saavuteta mitään mainittavia etuja, joten eikö olisi viisaampaa jättää äänestys seuraavan edustajiston tehtäväksi? Asiaa tuntevilla tahoilla olisi hyvää aikaa kertoa selkokielellä jäsenille, mitkä uhat Luumäen Osuuspankkia vaanivat ja mikä olisi elinaikaennuste.
Samoin kuulisi mielellään mitä hyvää Etelä-Karjalan Osuuspankki tarjoaa. Ilmaiset palvelut kun
ovat mahdollisia vain saduissa.

Toivottavasti Taavetissa säilyy konttori, sillä niitä voidaan kehittää. Toimipisteiden lakkauttamiseen Etelä-Karjalan Osuuspankilta löytyykin rutiinia.

MARKKU JÄKÄLÄ
eläkeläinen

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

2 kommenttia aiheesta “Mielipidekirjoitus: Lähtölaskenta on alkanut

  • 23.7.2020 at 18:59
    Permalink

    No jos konttori häviää Taavetista aina voi vaihtaa vaikka S-Pankkiin, suurta osaa kuluttajan kannalta se on yksi ja sama. Pankki kuin pankki. Jos joutuu jostain syystä asioimaan tiskillä ja kuitenkin käymään Lappeenrannassa, niin toinen näistä on auki Ma-Pe 9-18 ja La 10-16 sekä muutenkin kun kaupassa käy ei tarvitse erikseen keskustaan hakeutua.

  • 25.7.2020 at 21:35
    Permalink

    Muutamaa asiaa en tässä fuusiohässäkässä ymmärrä. Samat fuusiohankkeen vertailutiedot olivat meillä kaikilla käytössä. Tammikuiset päätökset vaan olivat erilaiset. Miksi kaksi osuuspankkia hyväksyi fuusion ja yksi ei? Fuusioituneet osuuspankit, Simpele ja Parikkala ovat lisäksi paljon vakavaraisempia kuin Luumäen Op. Edustajistoille esitetään päätettäväksi vuosittain jo tapahtuneita asioita. Hallitusten ja hallintoneuvostojen katse on enemmän tulevaisuudessa. Kävikö tammikuisessa päätöksessä niin, ettei Luumäen edustajisto omaksunut fuusiohankkeen tulevaisuuden uhkakuvia vaan turvautui mieluummin jo toteutuneeseen, esim. tilinpäätöksen tietoihin. Jotain tällaista olin keskustelupalstoilta havaitsevani. Toinen huomio äänestyskäyttäytymiseen oli halu miellyttää omia valitsijoitaan. Siis asettaa etusijalle ennemmin omien valitsijoiden tuntemukset fuusiosta kuin fuusiohankkeen selvitykset. Politiikassa tämä ilmiö tunnetaan populismina! Maailma muuttuu halusimme tai ei. Tammikuun jälkeen on tapahtunut paljon. Näillä on suuria vaikutuksia pankkitoimintaan. Handelsbanken jättää Lappeenrannan, Nordean ainoa konttori maakunnassa on Lappeenrannassa ja missä lieneekään Dansken konttori? Eronneen toimitusjohtaja Purmosen ajatuksia olisi myös syytä kuunnella. Vielä yksi huomio. Missään vaiheessa ei ole mainittu vaihtoehtoista fuusiosta kaksikonttorisen Miehikkälän Op:n kanssa! Miltähän tulevaisuus tässä fuusiossa näyttäisi?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Seuraatko striimattuja tapahtumia?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä