0

Kolumni: Luumäkeläiset uskovat kunnan tavoitteisiin yrittäjyyden kehittämiseksi

Vastikään julkaistiin jälleen Suomen Yrittäjät ry:n toteuttama kysely, yrittäjäbarometri. Sen tarkoituksena on antaa tietoa kunnille niiden ponnistellessa yrittäjyyden edellytysten turvaamiseksi alueellaan. Toki samalla vertaillaan alueen tasolla myös kuntien keskinäistä menestymistä edellä mainitun tehtävän toteuttamisessa.

Nyt toteutettu barometri oli Luumäen osalta mielenkiintoinen. Kyselyssä huomioidaan kunnat, joista on saatu vähintään 10 vastausta esitettyihin kysymyksiin. Aikaisemmin Luumäeltä ei ole saatu riittävästi vastauksia tuos rajan ylittämiseksi. Nyt vastauksia tuli kolmeltakymmeneltä yrittäjältä. Ei sekään liikaa ole, mutta kuitenkin neljänneksi eniten koko maakunnassa. Savitaipaleella vastaava luku oli 11 ja Lappeenrannassa 86.

Kuten lehdissä on kerrottu, Luumäki rankattiin kolmanneksi parhaaksi Etelä-Karjalassa, edelle kiilasivat Ruokolahti ja Savitaipale, tosin erot olivat pieniä. Huomionarvoista on, että Etelä-Karjalan kaupungit pärjäsivät jälleen huonosti.

Luumäen osalta vaikutelmaksi tuli, että erityisen tyytyväisiä oltiin tapaan, jolla kunnassa yrityspalvelut on toteutettu. Mainittakoon, että kysely toteutettiin ennen kuin kunnan yritysasiamies siirtyi muihin tehtäviin. Olen itsekin toitottanut joka puolella kunnan onnistunutta konseptia edellä mainittujen palveluiden järjestämisessä.

 

Yllä esitetyn kuntabarometrin osalta tullaan varmasti Luumäen osalta tekemään analyysiä niin vahvuuksien kuin heikkouksienkin osalta, ja syytä luonnollisesti onkin.

Tällä hetkellä aiheellinen pelko on, että säästötalkoita syynä käyttäen myös tätä toimintaa halutaan ”virtaviivaistaa”. Luottamusmiehille täytyy todella toivottaa viisautta ja ennen kaikkea pitkänäköisyyttä, jotta kunnan keskeisen tukijalan, yrittäjyyden, palvelut turvataan myös tulevaisuudessa.

Toinen merkittävä seikka Luumäen osalta kuntabarometrissa oli kyselyn infraa koskeva alhainen pistesaldo. Tämä osio sisältää myös yritysten yhteyksien turvaamiseen liittyvät asiat, käytännössä siis kuituverkon. Tältä osin esimerkiksi Savitaipale sai Luumäkeä paremmat pisteet. Siellä yrityksille on turvattu hyvät yhteydet kattavalla kuituverkolla.

Luumäellä verkkoyhteyksien nopeaa toimivuutta ei ole saatu yrittäjien näkökulmasta riittävän hyvin turvattua. Haluttiin tai ei, nopeat datayhteydet ovat yritysten näkökulmasta oleellisia myös silloin, kun mietitään sijoittumista kuntaan tai yrityksen toiminnan kehittämistä.

Olemme tällä erää pääsemässä uuteen alkuun koronaepidemian jälkeen, myös yritysten toiminnan osalta. Toivottavasti sitä toista aaltoa ei tule.

Yllä esitetyn kuntabarometrin osalta tullaan varmasti Luumäen osalta tekemään analyysiä niin vahvuuksien kuin heikkouksienkin osalta, ja syytä luonnollisesti onkin.

Vaikka nyt kunnan tulokset näyttivät hyviltä, niin syytä ei ole tuudittautua siihen, että ilman työtä ja viisaita päätöksiä tilanne jatkuisi samana myös tulevina vuosina.

 

Hyvää kesää!

 

JUHA SAAJORANTA

Kirjoittaja on Luumäen yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Kuunteletko vinyylilevyjä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä