Pääkirjoitus: Säästötalkoisiin osallistuminen on etuoikeus

Luumäen kunta pyytää taloudelliseen ahdinkoonsa apua kuntalaisilta ideoiden ja mielipiteiden muodossa. Kunnan asukkaat ovat saaneet tänään postilaatikoihinsa talouden tilaa, säästötarpeita

Soile Tankka

Luumäen kunta pyytää taloudelliseen ahdinkoonsa apua kuntalaisilta ideoiden ja mielipiteiden muodossa. Kunnan asukkaat ovat saaneet tänään postilaatikoihinsa talouden tilaa, säästötarpeita ja säästöihin tähtääviä kuntapäättäjien ajatuksia seikkaperäisesti avaavan tiedotteen.

Samaan aikaan kunnan verkkosivuille on avattu kuntalaiskysely, johon vastaamalla voi tuoda omat näkemyksensä ja säästöideansa julki.

Kuntalaisten osallistaminen tärkeään päätöksentekoon on kuntalain velvoite, mutta kuuleminen voidaan toteuttaa monella tapaa. Kevääksi suunniteltujen kuntalaistilaisuuksien sarjan peruunnuttua koronan takia kunta ideoi uuden, kattavamman tavan lähestyä asukkaita. Nyt yhdenkään kuntalaisen ei pitäisi jäädä paitsioon tiedonkulussa. Tiedote kannattaa lukea ajatuksella, ja ennen kaikkea kannattaa hyödyntää tilaisuus päästä vaikuttamaan. Jos nettikysely ei innosta, viranhaltijoita ja päättäjiä voi lähestyä muillakin keinoin.

Kyselyyn ei kannata lähteä vastaamaan sillä ajatuksella, että mihinkään ei saisi kajota.

Saavutetuista eduista on aina vaikea luopua, mutta tavoiteltua 0,6 miljoonan euron säästöä ensi vuoden loppuun mennessä ja talouden tasapainoa suunnitelmavuosille 2022-2023 ei toteuteta kajoamatta palveluihin. Investoinnitkin on pidettävä jäissä, joten uutta hyvää ei ole esimerkiksi katuvalaistuksen tai päällystysten muodossa luvassa. Tiedotteessa viitataan myös jäähallin korkeisiin kustannuksiin. Voisiko jääajasta nipistää? Entä voisivatko kuntalaiset maksaa saamistaan palveluista hieman enemmän?

Kyselyyn ei kannata lähteä vastaamaan sillä ajatuksella, ettei mihinkään saisi kajota. Nyt voi vaikuttaa siihen, mistä nipistäminen satuttaa vähiten. Säästötalkoisiin osallistuminen on etuoikeus, antakaa siis äänenne kuulua.

SOILE TANKKA

soile.tankka@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka