0

Kokot saavat sittenkin loimuta aattoiltana, rajut ukkossateet pelastivat kokonpolton viime hetkillä – pelastuslaitos kehottaa varovaisuuteen

Juhannusta uhattiin viime hetkille asti viettää niin Luumäellä kuin koko Etelä-Karjalassa ilman kokonpolttoa. Ilmatieteen laitos kuitenkin poisti alueella voimassa olleen metsäpalovaroituksen juhannuksen aatonaaton rajujen ukkossateiden jälkeen. Nyt juhannuskokot saa tänään, juhannusaattona, sytyttää luvan kanssa.

Palomestari Lasse Vallentin Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta muistuttaa, että tulenteosta täytyy tehdä etukäteen ilmoitus, jos polttamisesta syntyy merkittävää savua. Esimerkiksi hakkuujätteen poltosta ilmoitus on tehtävä ja suurempi kokko täyttää helposti vaatimuksen ilmoituksen tekemisestä.
Vallentin tähdentää, ettei ilmoitusta tehdä paikalliselle viranhaltijalle, vaan Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle, jonka verkkosivuilla on lomake tarkoitusta varten.
– Ihan pienistä nuotioista ja tulista ilmoitusta ei kannata tehdä, hän lisää.

Tarvittaessa pelastusviranomainen voi rajoittaa avotulen tekoa silloinkin, kun varoitukset eivät ole voimassa, mikäli katsoo olosuhteet otollisiksi tulen leviämiselle. Kokkoa ei myöskään saa sytyttää, jos tulipalon vaara on ilmeinen kuivuuden, tuulen tai muiden olosuhteiden takia.
Kokon sytyttäjän vastuulla ovat mahdollisesti polttamisesta aiheutuvat vahingot. Sytyttäjällä on velvollisuus huolehtia kokon vartioinnista, jälkisammutuksesta ja palamisjätteiden käsittelystä. Vieraalle maalle sytytetty kokko edellyttää lupaa maanomistajalta.

Avotulen teko on täysin kiellettyä taajama-alueella ja haja-asutusalueillakin saa polttaa ainoastaan risuja ja oksia. Varsinainen jätteenpoltto, myös puutarhajätteen, on kiellettyä jätehuoltomääräysten puitteissa. Jätteet tulee toimittaa Etelä-Karjalan jätehuollon keräyspisteisiin.

Vallentin toivoo malttia myös vesillä liikkumiseen ja uimiseen.
– Juhannuksena käytetään alkoholia ja silloin pitää olla erityisen varovainen. Luumäelläkin hukkuu joka kesä yksi tai kaksi ihmistä, ei välttämättä juhannuksena, mutta kesän mittaan, hän sanoo.
– Olisi mukavaa, että palokuntalaisillekin suotaisiin mahdollisuus viettää juhannusta rauhassa.

SOILE TANKKA
soile.tankka@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Kukkiiko puutarhasi koronakesänä tavallista enemmän?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä