0

Pääkirjoitus: Kumpi painaa enemmän, ikä vai terveydentila?

Yli 70-vuotiaiden tilanteesta keskustellaan yhä enemmän. Moni pohtii ikäihmisten eristämisen inhimillistä hintaa. Hallitus on suosittanut, että yli 70-vuotiaat eläisivät mahdollisuuksien mukaan karanteeninkaltaisissa olosuhteissa. Länsi-Saimaan alueella tilanne koskettaa monia. Pelkästään Luumäellä noin 1 100 kuntalaista eli vajaa neljännes väestöstä on 70 vuotta täyttäneitä.

Mikä on painoarvo yli 70-vuotiaiden omalla harkintakyvyllä?

Yle uutisoi viime viikonloppuna suomalaisten näkemyksiä aiheesta Taloustutkimuksella teettämäänsä kyselyyn pohjaten. Ikähaarukan ääripäissä mielipiteissä on odotetusti selviä eroja. Nuorten, 15–24-vuotiaiden, ja 65–79-vuotiaiden vastausten prosenttiosuudet on toistensa peilikuvia. Nuorista vain 23 prosenttia kokee, että hyväkuntoisten yli 70-vuotiaiden pitäisi saada toimia muiden tavoin. Yli puolet ikäluokasta, 56 prosenttia, on sitä mieltä, että tiukat rajoitukset yli 70-vuotiaille ovat ymmärrettäviä ja niitä pitää jatkaa. Sen sijaan yli puolet 65–79-vuotiaista kannattaa sitä, että hyväkuntoisten yli 70-vuotiaiden pitäisi saada toimia muiden tavoin. Vain joka neljäs ikäihmisistä ymmärtää yli 70-vuotiaiden tiukkoja rajoituksia ja toivoo niille jatkoa.

Kun uusia ohjeita valmistellaan, nousee esiin monia kysymyksiä. Pitäisikö suositusten ja rajoitusten perustua terveydentilaan eikä pelkästään ikään? Mikä on painoarvo yli 70-vuotiaiden omalla harkintakykyvyllä? Toisaalta ikäihmiset ovat koronan suhteen suuremmassa vaarassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirustautiin kuolleiden mediaani-ikä on 84 vuotta ja valtaosa kuolleista on yli 60-vuotiaita.

MATIAS LÖVBERG
matias.lövberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Pitäisikö kaikkien käyttää kasvosuojaa julkisilla paikoilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä