0

Mielipidekirjoitus: Maailma ei ole enää entisensä, ei myöskään rahoitusmarkkina

106-vuotisen Luumäen Osuuspankin rakenne muuttui tuuheasti sen ensimmäisinä vuosikymmeninä, kun kyläkassat löivät taseitaan yhteen, mutta viimeiset seitsemän vuosikymmentä on menty nykyisellä rakenteella, aluksi Taavetin osuuskassana, ja sittemmin tällä nykyisellä nimellä.
Vuonna 1950, jolloin siis edellinen rakennekehityshanke toteutettiin, oli Luumäellä tuolloin yli 7 000 asukasta ja sodan jälkeisinä vuosina kova tekemisen meininki.

Koko Luumäen Osuuspankin hallinnon kannattama, jo kahden vuoden ajan huolella valmistelema rakennekehityshanke kariutui tammikuisessa äänestyksessä. Pankin hallituksen puheenjohtajana otin sen myös henkilökohtaisena epäonnistumisena, koska täsmälleen samoin ehdoin Parikkalan ja Simpeleen pankkien kokoukset hyväksyivät rakennekehityshankkeen äänestyksittä.
Meillä sulautumisesta äänestettiin, ja niinpä 21-jäsenisen edustajistomme vähemmistö äänesti sulautumisen osaltamme nurin äänin 11 puolesta, 10 vastaan. Kannattajia olisi pitänyt olla kolme enemmän, että hanke olisi tuolloin toteutunut.

Luumäen OP:n omistaja-asiakkaiden pankkipalveluita tuotetaan nykyisellään niin, että 5,5 henkilötyövuoden henkilöstökulusta noin kolmannes kuluu pelkän ”hallinnoinnin pyörittämiseen”. Tämän kaiken lisäksi tarvitsemme vielä hallintomme hoitamiseen viisijäsenisen hallituksen, 11-jäsenisen hallintoneuvoston ja 21-jäsenisen edustajiston. Hallinnointiin kuluu meidän pankin omistajajäsenten euroja kuusinumeroinen luku joka ikinen vuosi.
Jotkut pankin omistaja-asiakkaat ovat kirjoituksissaan ilmaisseet huolestuneisuutensa pankin tilasta, jos nyt ollaan pakkofuusion edessä. Ei todellakaan olla. En tiedä mitään paikkaa maailmassa, missä talletukset olisivat paremmassa turvassa, kuin Luumäen Osuuspankin tilillä. Eikä turva ainakaan heikkene, jos pankki sulautuu osaksi erinomaisen menestyvää ja entisestään vahvistuvaa aluepankkia.
Toinen silmään sattunut, ja useampaankin otteeseen esiin noussut toive, on ollut ylimääräisen osuuskunnan kokouksen koolle kutsuminen. Kuitenkin OP Luumäen viimeinen osuuskunnan kokous pidettiin jo kahdeksisen vuotta sitten, jolloin siirryttiin nykymuotoiseen edustajistomalliin, kuten pääosassa muissakin maan nykyisistä 142 osuuspankista. Enimmillään osuuspankkeja, tai tuohon maailman aikaan -kassoja, oli 1920-luvulla noin kymmenkertainen määrä.

Emmekä me kukaan tiedä, kuinka pitkä taantuma
ja jopa lama meillä on edessämme.

En tiedä, onko edes kovin sopivaa ottaa kantaa muiden osuuskunnallisten yritysten aikanaan tekemiin ratkaisuihin, mutta veikkaanpa, että jos meillä Luumäellä edelleen olisi Osuuskauppa Ukonmaa, niin meillä ei olisi yhtä monipuolista päivittäistavaran kauppapalvelua, tai jos meillä edelleen olisi Luumäen vakuutusyhdistys, ei siitä olisi yhtä kelpoa kilpailijaa, kuin LähiTapiolasta on OP-Ryhmämme Pohjolalle.

En tiedä, harkitseeko kuinka moni edustajistomme jäsen kantansa muuttamista sulautumisasiaan tulevassa äänestyksessä – milloin se sitten koronan ensimmäisen aallon helpotettua päästään edes järjestämäänkään. Mutta jos muuttaa, niin heitä ei kukaan voi syyttää takinkääntäjiksi.
Juuri mitään ei ole jäljellä siitä Suomesta, eikä edes siitä Luumäestä, jossa äänestettiin silloin tammikuussa.
Rahoitusmarkkina on nyt aivan eri asennossa kuin aikana ennen pandemiaa. Emmekä me kukaan vielä tiedä, kuinka pitkä taantuma ja jopa lama meillä on edessämme. Pankin hallituksen esittämä voimien yhdistäminen turvaisi epävakaassa maailmassa lähipalvelujemme jatkuvuuden ja laadun kaikissa olosuhteissa.

JARMO HAIMILA

Kirjoittaja on Luumäen Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

3 kommenttia aiheesta “Mielipidekirjoitus: Maailma ei ole enää entisensä, ei myöskään rahoitusmarkkina

 • 25.4.2020 at 19:01
  Permalink

  Viisaita sanoja Haimilalta! Luumäen Osuuspankki on niin pieni, ettei ole todellakaan mahdollisuuksia loppupeleissä pärjätä yksin. Jos maailma olisi niinkuin muutamia vuosia sitten, ennen kaikkia sääntelyitä, joiden toimeenpanon kulut maksaa siis pankki, ymmärtäisin edustajiston ämpyilyn. Ei vaan enää ole niinkuin ennen, joten kavereista ei ainakaan ole haittaa.

 • 27.4.2020 at 10:25
  Permalink

  Millä kokemuksella nämä edustajat päätöksiään tekevät? Tietävätkö he mitään nykyisistä pankkien välisistä rahoitusinstrumenteista? Millä kustannuksella voidaan rahaa saada tulevaisuudessa vai saadaanko ollenkaan. Mikä on kilpailukyky markkinassa, joka on kasvanut yli maamme rajojen jo 80 luvulla, kun valuuttamarkkinoita vapautettiin. Luumäki elelee omassa kuplassaan monessa suhteessa, mennyttä aikaa. Pankki ei näin voi tehdä.

 • 28.4.2020 at 19:37
  Permalink

  Osuuskunnan jäsenillä tulee kuitenkin olla oikeus päättää osuuskuntansa asioista. Tässähän napamiehet eivät halua hyväksyä edes edustajiston päätöstä. Myös osuuskunnan hallituksen luottamus tulisi mitata osuuskunnan jäsenistön keskuudessa.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kuunteletko vinyylilevyjä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä