0

Kolumni: Isäni, tarkka ja huolellinen työssään

Isäni oli sodanjälkeisinä vuosina mukana Kainuussa lohkomassa uusia tiloja ja lisämaita pientiloille. Kerran hän Kuhmon syrjäkylillä työssään törmäsi outoon ilmiöön. Vaeltava lahkosaarnaaja oli saanut maatalojen väet koukkuunsa ja kaikki odottivat pian tulevaa maailmanloppua. Töitä oli enää turha tehdä. Viljat odottivat puintia, karja hoitoa ja muutkin työt oli lopetettu, kun maailmanloppu olisi tulossa tuota pikaa.
Isä tunsi kylänväen ja saapui piippuaan poltellen pihalle. Hän oli jo avaamassa sanaisen arkkunsa moisen pöljyyden tiimoilta, kun saarnaaja keksi puuttua peliin sanoen isälle, että pois piippu suusta, tupakan poltto on syntiä. Isä tokaisi, että mihinpä tuon pohjaat. Saarnaaja sanoi: ”Oletko nähnyt kristuksen piippu suussa!” Isä vastasi samassa: ”Oletkos sinä nähnyt ilman piippua.” Joku jo nauraa hyrähteli. Saarnaajakin hiljeni hetkeksi.

Jatkonäytös näyteltiin, kun isä kotoa soitti paikalliselle nimismiehelle, että otapas tilanne haltuusi, katasrofi on siellä ovella. Nimismies oli meillä käynyt ja oli tuttu mies minullekin. Hän oli laatuisa ja vahva kaveri. Nimismies muutama poliisi mukanaan ajoi saarnamiehen pakeille. Hän tuumi jälkeenpäin leppoisasti, että hyvinhän asiat siellä selvisivät. Kun hän vähän saarnamiestä puisteli, niin jo totuus irtosi. Väki lähti viljankorjuuseen ja muutkin työt hoituivat.
Läänintasolle juttu vietiin. Selvisi, että saarnaaja oli kiertänyt aatteineen pohjoisessa Suomessa ja kerännyt rahat, sillä eipä väki niitä maailmanlopun tullessa tarvitsisi. Ison talon ja paljon omaisuutta oli ahkera saarnatyö tuonut. Linnaa tuli ja kerätty omaisuus takavarikoitiin.

Isä oli hyvä seuramies, soittaja, laulaja,
ja työssään pikkutarkka, mutta arkisiin puuhiin hidas.

Isä oli tarkka ja huolellinen työssään ja arvostettukin. Isojen, usein jopa toistakymmentä tilaa käsittävien tilaryppäiden tarkistusmittaus oli aina vaativaa työtä nykymittapuun mukaan aataminaikuisin välinein. Mittaus olisi kuulunut maanmittausinsinöörille, vaan isältä se onnistui paremmin. Olin muutaman kerran mukana ja jokainen lohkottu tila oli noin 120–150 hehtaaria. Niinpä 12 tilan ryhmä jo muodosti mahtavan linjojen pituuden ja paljouden.
Isä korjaili aiemmin tehtyjä kulmia ja otti sidemittoja, ja työ siirsi hieman linjojakin. Minulla oli jännitys suuri, kun viimeinen raja mitattiin ja tiesin, mikä mitan pitäisi olla. Oli lähes sentilleen! Isä piti sitä selvänä, minusta se oli ihme.
Tarkka mies isäni Eino oli, ja verkkainen liikkeissään, vaikkei hän itse sitä niin kokenut. Uusi omakotitalomme oli saatu jo monilta kohdin kuntoon, mutta lattiat vielä tarvitsivat maalauksen. Isän sotakaveri Matti oli luvannut maalata lattiat ja isä aikoi olla kaverina. Matti oli maanviljelijä ja myös hyvä timpuri ja maalari.
Matti soitti äidille, että harhauta se ukkosi jonnekin ainakin puoleksi päiväksi, niin minä tulen ja sipasen ne lattiat yksin puolet nopeammin, jos Eino ei siinä timmaile ja jarruttele työtä. Äiti oli heti valmis tunsihan hän ukkonsa. Matti tuli. Maalaus kävi reippaasti ja jälki oli ammattimiehellä hyvä. Isä tuli kotiin illalla äidin keksimältä reissulta ja sanoi, että hyvä on jälki, mutta olisin kovin mielelläni ollut Matin kaverina. Äiti selitti, että Matilla oli juuri nyt sopivasti aikaa peltotöidensä tiimoilta. Isä oli hyvä seuramies, soittaja, laulaja ja työssään pikkutarkka, mutta arkisiin puuhiin hidas.

Viime vuosina isän työpaikka vaihtui Kajaaniin, jonne hän linja-autossa maanantaiaamuisin matkasi, vaan sekin oli oma seremoniansa. Meidän kotimme oli sadan metrin päässä pysäkistä, jonne isä Eino aina juoksi viime tipassa. Hän heräsi kyllä ajoissa, mutta puuhaili ja timmaili aina niitä näitä, joten kiire taas tuli.
Huvittavaa oli että linjurin kuskit oppivat isäni tavat tuntemaan ja odottivat. Kun eräs kiireinen nousija manasi, että mitä ihmettä sinä vielä kyttäät, anna mennä, niin kuski tuumi leppoisasti, että odotan Einoa ja sieltähän se jo juokseekin.

PENTTI TERVONEN

Kirjoittaja on Luumäen kesäasukas.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Oletko jo upottanut sormesi multaan?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä