0

Kolumni: Onnellista vuotta 2020

Näin vuoden alussa toivotamme toisillemme hyvää ja onnellista uutta vuotta. Ehkä teemme uuden vuoden lupauksia ja yritämme olla hitusen parempia ihmisiä kuin edellisenä vuonna.
Uuden vuoden alkaessa tulee usein tehtyä inventaariota: mikä on hyvin, mitä asioita haluan muuttaa.
Moni haluaa syödä terveellisimmin ja liikkua enemmän, olla tyytyväisempi ja onnellisempi. Mitä tehdä, jos haluaisi olla onnellisempi?
Kirjaston suurkuluttajana olen lukaissut viisaampien kirjoituksia ja tutkimuksia. ”Onnellisuusprofessori,” psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen kertoo yllättäviä ja kiinnostavia onnen salaisuuksia: Ojasen mukaan onni löytyy arjesta, ja sen kulmakiviä ovat oman itsekkyyden hillintä, työ toisten hyväksi, ystävällisyys, kiitollisuus ja lähimmäisenrakkaus. Onnellisuusprofessori korostaa erityisesti vapaaehtoistyön merkitystä ja harrastaa itsekin vapaaehtoistyötä. Hän kertoo onnen löytyvän parhaiten, kun elää täydesti arkista, tavallista elämää.

Täällä Luumäellä on ihanan
lämmin toisista välittämisen henki.

Tämä kuulostaa hyvältä kulutustrendien jälkeen. Tosiasia kuitenkin on, että ikääntyessä tavaroita on useasti yli oman tarpeen. Monet ovat kuulleet konmarista, ja mieltyneet minimalismiin. Tarpeellista tavaraa voi kierrättää ja lahjoittaa tarvitseville. Arvostamani Martta-järjestö opettaa ohjeissaan ruoanlaittoa yksinkertaisista aineista, kuten EU-elintarvikkeista ja arkisista, edullisista päivittäiselintarvikkeista. Itse valmistamalla saa maittavaa ruokaa ja se ihana ruoan tuoksu houkuttelee syömään!

Tätä kirjoittaessani ajattelen olevani onnellinen. Minulla on mieluinen, ihana työ ja aivan ihanat työkaverit. Tänään iloitsin erityisesti pienestä, yhteisestä ruokahetkestä ja ajatusten vaihdosta ihanien työkavereideni kanssa.
Täällä Luumäellä on ihanan lämmin toisista välittämisen henki ja ystävällinen ilmapiiri. Näen ihania vapaaehtoisia ympärilläni ja yhdessä teemme työtä toisten hyväksi parempaa huomista varten.
Vapaaehtoistyö siis tekee tutkimusten mukaan onnelliseksi. Tämän olen itsekin todennut paikkansa pitäväksi, kun olen nähnyt upean joukon aktiivisia ja ahkeria seurakunnan vapaaehtoisia. Heidän ystävällisyytensä, lähimmäisenrakkautensa ja lämpönsä näkyy kauas. Toisesta välittäminen voi olla kuuntelu- ja keskusteluapua, ulkoilutusapua, perunankuorimista tai ruoanlaittoapua. Sellaista, mikä itselle sopii, ja sellaisella aikataululla mikä itselle sopii. Silloin voi kokea olevansa tarpeellinen.

Jos haluat tehdä vapaaehtoistyötä, voin lämpimästi suositella seurakunnan vapaaehtoistehtäviä. Esimerkiksi lipaskerääjiä tarvitaan aina. Kohta alkavan yhteisvastuukeräyksen tuoton avulla tuetaan vanhemmuutta sekä Suomessa että kehitysmaissa.
Toivon siis sinulle oikein Ihanaa ja onnellista vuotta 2020!

TARJA RIIKONEN

Kirjoittaja on Luumäen seurakunnan diakoniatyöntekijä.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Kukkiiko puutarhasi koronakesänä tavallista enemmän?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä