0

Pääkirjoitus: Moni huolehtii asuntonsa arvoa

Suomalaisista lähes joka neljäs, 23 prosenttia, pelkää asuntonsa arvon alenevan. Asiasta uutisoi Yle Taloustutkimuksella teettämäänsä tutkimukseen pohjaten.
Tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen mukaan tulokset kertovat osaltaan asuntomarkkinoiden rajusta jakaantumisesta. Ei juuri yllätä, että maaseudun pienillä paikkakunnilla on suhteessa enemmän asuntonsa arvosta huolehtivia kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.
Noidankehää tuntuu olevan kovin hankala päästä karkuun. Negatiivinen kierre ruokkii itse itseään. Kaupungistuminen, väestön vanheneminen, syntyvyyden lasku. Kun väki vähenee, ostovoima hiipuu ja palvelut kaikkoavat.

Oma koti on yleensä
elämän suurin sijoitus.

Kuten tutkimuspäällikkö Rahkonen Ylelle toteaa, pelko hintojen laskusta on ymmärrettävä. Oma koti, oli se sitten kerrostaloasunto tai omakotitalo, on yleensä elämän suurin sijoitus. Tai ainakin tärkein. Huolestuttaahan se, jos eteen tuleekin olosuhteiden pakko ja on muutettava toiselle paikkakunnalle eikä asunto käy kaupaksi. Pahimmillaan velkaa voi olla vielä enemmän kuin mikä asunnon nykyinen arvo on. Vaikka siis myynti onnistuisikin, taloudellisessa mielessä voi edelleen jäädä kahden asunnon loukkuun.
Kunnilla on krooninen tarve löytää uusia asukkaita. Se taas tarkoittaa kaavoittamista yhä houkuttelevimpien asuinalueiden syntymiseksi. Nurinkurista onkin, että myös kaavatyö voi lisätä lähialueiden olemassa olevien asukkaiden huolta oman asunnon hintakehityksestä.

MATIAS LÖVBERG
matias.lövberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Pääkirjoitus: Moni huolehtii asuntonsa arvoa

  • 30.11.2019 at 16:33
    Permalink

    Luumäellä ne talot mitkä myisi seisoo lahoamassa tyhjänä, myydään sitten ylihintaan kun talolla ei enää arvoa. Ei kukaan muuta Luumäelle kun tarjonta on kalliimpaa ja surkeampaa kuin kaupungissa palvelujen lähellä.

    Jos ostat uuden auton, maksat vaikka 30 000, pidät 5-10 vuotta ja odotat saavasi siitä 35 000 vaihdossa, onnistuuko?

    Ihan sama talossa, maksat siitä vaikka 100 000 joskus aatamin aikaan, hieno talo sillon joskus, asut siinä vuosia, kymmeniä vuosia, talo kuluu, putket, sähköt, rakenteet vanhenee. Miksi siitä pitäisi ostajan maksaa 150 000-200 000, miten talon arvo on noussut vanhentuessaan??!! Miksi ostajan pitäisi maksaa kymmeniä tuhansia voittoa talosta, mikä ei vastaa enää edes alkuperäistä maksettua hintaa??

Comments are closed.

Viikon kysymys

Kukkiiko puutarhasi koronakesänä tavallista enemmän?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä