0

Kolumni: Lukutoukka ja ylpeä siitä

Syksyn ollessa jo pitkällä ja kaamosväsymyksen painaessa päälle alkaa itse kukin miettimään, kuinka elämästä saisi jännittävämpää. Kannattaa ottaa kirja käteen ja alkaa lukemaan. Se on hyödyllistä ajanvietettä, joka tuo tarvittavaa jännitystä elämään.
Kirjat ovat vieneet minut mennessään niin kauan kuin olen vain osannut lukea. Näin ei suurimmalla osalla varsinkaan nuorista ole. Omasta kaveriporukastani olen lähes ainoa, joka lukee kirjoja ajanvietteeksi. Parasta lukemisessa on, kun matkan varrelle osuu oikeita kultakimpaleita, joiden parissa voi itkeä ja nauraa ääneen.

Samalla kun lukee, mieleen herää uusia ajatuksia ja näkökulmia elämään. Lukeminen on loistava keino irrottautua arjesta ja paras tapa saada mielenrauhaa, varsinkin ennen nukkumaanmenoa. Kaunokirjallisuus saa mielikuvituksen laukkaamaan ja antaa keinon karata hetkeksi aikaa omasta stressaavasta elämästä kuvitteelliseen maailmaan. Sivujen kuluessa jäljelle jäävät vain kirja ja sinä.
Kun muistelee aikaa jolloin ei osannut lukea, mieleen palaavat epätoivon ja ärtymyksen tunteet. Lukutaidon ja lukemisen myötä maailma avautuu ihmiselle aivan uudella tavalla. Mikään ei voita tunnetta, jonka saa, kun uppoutuu loistavan kirjan pariin. Lukemiseen kannattaisi ja pitäisi panostaa jo pienestä pitäen, sillä siitä saa koko elämän mittaisen hyvän harrastuksen. Toisaalta koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä aloittaa lukuharrastusta.

Lukeminen on paras tapa irrottautua arjesta ja
paras tapa saada mielenrauhaa.

Nykynuoret eivät perusta elämäänsä kaunokirjojen lukemiselle. Nuoret viettävät suurimman osan vapaa-ajastaan erilaisten ruutujen äärellä. Lukeminen nähdään usein työläänä harrastuksena, johon ryhtyminen on hankalaa. Nuoret saattavat mieltää lukemisen myös noloksi tekemiseksi, tälle ei kuitenkaan ole mitään syytä.
Lukeminen tuo hyvää vaihtelua alituisen ruutujen ääressä roikkumisen seuraksi. Itse koen lukemisen olevan oikeastaan parasta vastapainoa ruutuajalle.

Lukeminen on yksi parhaista harrastuksista mitä voi olla, sillä siinä ei ole oikeastaan lainkaan huonoja puolia. Lukemalla kirjoja sanavarastosi laajenee ja voit samalla myös sivistää itseäsi.
Monet asiat maailmassa muuttuvat, mutta yksi pysyy ja se on lukeminen. Kirjoja lukemalla ihminen voi elää tuhansia elämiä, kun taas lukematta yhtään kirjaa saa elää vain yhden.

MARIANNE PAJUVESI

Kirjoittaja on Taavetin lukion oppilas.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Matkustatko kesällä ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä