0

Mielipidekirjoitus: Myllyojan vesi on tutkittu

Myllyojasta virtaa Kivijärveen vettä, joka on ulkonäöltään kirkasta, kesälläkin kylmää ja joka saa karttojen mukaan alkunsa myös Suurista Lähteistä.
Onko Myllyojan vesi siis juomakelpoista ja voisivatko mökkiläiset käyttää sitä hätävarana, jos Taavetin kauppojen vesihanat suljettaisiin veden saastumisepäilyjen takia, kuten tapahtui kesällä 2018?
Tein Myllyojan veden tutkimisesta ehdotuksen Luumäen kuntaan ja sen hyväksyi heti ympäristönsuojelusihteeri, koska asialla oli yleistä merkitystä.
Otin tutkimusta varten vesinäytteet Myllyojasta ja kunta toimitti näytepullot Saimaan Vesi- ja ympäristötutkimus Oy:n tutkittavaksi.

Tutkimuksen tulos
oli tyrmäävä

Tutkimuksen tulos oli tyrmäävä: Myllyojan vettä ei voi juoda eikä käyttää talousvetenä, koska siitä löytyi ulosteperäisiä bakteereja.
Tutkimuksen mukaan koliformisten bakteereiden ja ulosteperäisten Escherichia coli -bakteerin esiintymisen johdosta vesi ei sovellu talousvesikäyttöön.
Tutkija huomauttaa, että luonnonvesien laatu vaihtelee suuresti muun muassa eri ajankohtina, joten tutkimuksen perusteella ei voi arvioida luonnonveden juomakelpoisuutta kuitenkaan kuin tutkituilta osin ja tutkimushetkellä.
Vesinäytteet ovat siis tutkitut, mutta sitä ei ole selvitetty, mistä nämä ulosteperäiset bakteerit tulivat, tai mistä niitä yhä tulee Myllyojaan?
Onko bakteerien alkuperä joku eläin, kuten esimerkiksi lintu?
Vai sittenkin ihminen?

SEPPO TUOMI

Kirjoittaja on Hevossaaren mökkiläinen.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Matkustatko kesällä ulkomaille?

  • Ei. (89%, 65 ääntä)
  • Kyllä. (11%, 8 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 73

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä