0

Mielipidekirjoitus: Pikavippien hillitseminen etenee lain voimalla

Korkeakorkoisten pikavippien hillitseminen etenee, kun 1.9.2019 astuu voimaan edellisen eduskunnan hyväksymä laki, jolla määrättiin enimmäiskorko 20 prosenttiin.
Lisäksi edellinen eduskunta edellytti, että maan hallitus laatii perusteellisen selvityksen siitä, onko pikavippijärjestelmä lainkaan tarpeellinen ja tarkoituksenmukainen, ja ryhtyy selvityksen pohjalta tarvittaviin lainsäädännöllisiin ja muihin asian vaatimiin toimenpiteisiin. Juha Sipilän porvarihallitus ei tällaista selvitystä ehtinyt tehdä ja vastuu tästä siirtyi Antti Rinteen (sd.) hallitukselle.

On todella tärkeää, että Rinteen hallitus seuraa tarkoin korkokaton vaikutuksia ja ryhtyy tarvittaessa välittömästi lisätoimiin, jos alalla rehottava villi meininki ei asetu. Korkokatto voisi olla alempikin. Tästä keskusteltiin lakia säätäessä, mutta yksimielisyys saatiin eduskunnassa aikaan 20 prosentista, silloisen oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok) alkuperäisen esityksen ollessa 30 prosenttia.
On myös pikaisesti tehtävä parannuksia ulosoton suojaosuusjärjestelmään muun muassa korottamalla suojaosuutta sekä muutettava lakia velkajärjes-
telystä niin, että otetaan paremmin huomioon velallisen selviäminen arjestaan velkajärjestelyn aikana.

Nyt on aika tehdä kaikki nämä muutokset
ja helpottaa ihmisten arkea.

Muutoinkin Rinteen hallituksen on ryhdyttävä pikaisiin lainsäädännöllisiin ja muihin toimenpiteisiin korjatakseen Suomessa vallitsevan massiivisen ulosotto- ja maksuhäiriöongelman. Maksuhäiriömerkintöjen on poistuttava rekisteristä heti laskun maksamisen jälkeen, eikä vasta neljän vuoden päästä. Tästä jätimme viime kaudella lakialoitteen, johon tuli yli sadan kansanedustajan nimet. Lakia ei saatu maaliin, koska se jumittui oikeusministeri Häkkäsen pöydälle. Nyt on aika tehdä nämä kaikki muutokset ja helpottaa ihmisten arkea.
Ylipäätään Rinteen hallituksen on vahvistettava ihmisten toimeentuloa, sillä pienituloisilla työssäkäyvillä, opiskelijoilla, työttömillä ja eläkeläisillä raha ei riitä päivittäismenojen hoitamiseen. Eniten maksuhäiriöitä on 25–44-vuotiailla miehillä, joita on 15 prosenttia yhteensä 380 000:sta maksuhäiriöisestä suomalaisesta. Määrä on kasvanut vuosittain usealla tuhannella ihmisellä. Kaikilla koulutusasteilla on myös tärkeää vahvistaa nuorten talousosaamista ja matemaattisia taitoja.

SATU TAAVITSAINEN

Kirjoittaja on mikkeliläinen kaupunginvaltuutettu (sd.).

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Mielipidekirjoitus: Pikavippien hillitseminen etenee lain voimalla

 • 26.8.2019 at 09:10
  Permalink

  Korkokatto ja kulukatto ei tule ratkaisemaan velkaantumiseen liittyviä ongelmia, koska rahoituksen tarve tai yli varojen eläminen ei katoa mihinkään, eivätkä nopean rahan tarjoajat katoa mihinkään. Markkinoille jää yhä syyskuunkin jälkeen kotimaisten rahoituslaitosten lisäksi mm. ulkomaalaisia pankkeja, jotka tarjoavat jopa yli 50.000€:n kulutusluottoja minuuteissa ja ilman vakuutta!

  Niin kauan kuin rahaa saa nappia painamalla, ongelma jatkuu!

  Nyt myös kotimaiset pankit ovat osallistuneet kilpailuun kuluttajaluottomarkkinoista ja mainostavat aktiivisesti jopa 50.000 € vakuudettomia luottoja.

  Positiivisella luottorekisterillä voisi olla vaikutusta velkaantumiseen, jos luotonantajat saisivat tarkempaa tietoa asiakkaiden velkatilanteesta, jolloin yliluototusta voitaisiin hillitä. Radikaalimpi ratkaisu olisi, jos tähän lisättäisii pakollinen maksuvara laskelma ja sen lisäksi asetettava raja lainanhoitomenojen maksimiosuudesta tuloihin verrattuna.

  Mitä tulee Rinteen hallitukseen tai eduskunnan puuhasteluun tämänkin asian tiimoilta, niin olisi hyvä, jos eduskunta kuuntelisi oikeita asiantuntijoita, eikä ikuisesti luottaisi virkamiehiin lainsäädäntötoimien vaikutuksesta, niin saataisiin tämäkin asia pois päiväjärjestyksestä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Matkustatko kesällä ulkomaille?

 • Ei. (89%, 65 ääntä)
 • Kyllä. (11%, 8 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 73

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä