0

Pääkirjoitus: Armeijasta saa monenlaista oppia

Kutsunnat pidettiin Luumäellä tänään. Ne nuoret miehet, joille kutsu kävi nyt, määrätään palvelukseen pääosin tammikuussa 2021. Suurimmalla osalla on siis hyvin aikaa valmistautua tulevaan koitokseen.
Puolustusvoimat neuvoo uusia alokkaita järjestämään etukäteen siviiliasiat kuntoon, perehtymään armeijan arkeen sekä kohottamaan kuntoa. Terve mieli asuu usein terveessä kropassa, joten viimeksi mainittu on erityisen tärkeää.

Korvienväliä
kannattaa harjoittaa.

Yli-inhimillistä fysiikkaa armeija ei vaadi, mutta ilman minkäänlaista liikuntataustaa rasitus voi tulla yllätyksenä. Toki kunto kasvaa tekemällä, mutta vaikeaksi menee, jos uupumus iskee ja paikat ovat rikki heti ensimetreillä.
Myös korvienväliä kannattaa harjoittaa. Jos asenne on negatiivinen, on sitä melko varmasti koko palveluskin. Aina ei ole kivaa, mutta se kuuluu asiaan ja saattaa jopa kasvattaa.
Sosiaaliseen kanssakäymiseen armeija antaa verratonta oppia. Yhteen tupaan mahtuu helposti läpileikkaus aikuisuuden kynnyksellä olevasta kansanosasta. Siinä missä yksi on elementissään, saattaa toinen kipuilla pelkästään sängyn petaamisessa.
Isommassa kuvassa kaikki ovat kuitenkin samassa veneessä ja se yhdistää. Vaikka kemiat eivät kohtaisi, on kaikkien kanssa tultava toimeen vuorokauden ympäri ja pystyttävä suoriutumaan milloin minkäkinlaisista suorituksista. Asepalvelus on ainutlaatuinen ajanjakso, josta voi jopa nauttia. Ainakin jälkikäteen.

MATIAS LÖVBERG
matias.lövberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Aloititko jo terassikauden?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä