0

Pääkirjoitus: Liikenisikö koulujen kulmille kameroita?

Huominen perjantai tuo jälleen koululaiset katukuvaan. Jalan ja polkupyörillä liikkuvat lapset ja nuoret on epäilemättä ohjeistettu taittamaan koulutiensä turvallisesti, mutta todellisuudessa äkkinäisten ja ennalta arvaamattomien liikennetilanteiden määrä kasvaa koulujen alkamisen myötä. Etenkin autoilijoilta kaivataan valppautta ja kevyttä kaasujalkaa.
Sekä Taavetin koulukeskuksen että Kangasvarren koulun kupeessa on nopeusnäytöt, jotka auttavat autoilijaa muistamaan neljänkympin nopeusrajoituksen ja yllättävien tilanteiden mahdollisuuden. Moni hellittääkin kaasua vaihtaakseen tylysti punaisena välkkyvän nopeuslukeman vihreäksi, mutta silmämääräisesti arvioituna yhtä moni paahtaa läpi sen suuremmin välittämättä.

Moni paahtaa läpi
sen suuremmin välittämättä.

Taavetissa uudet, korokkeille nostetut suojatiet ja kevyen liikenteen väylä kahta puolta Linnalantietä lisäävät turvallisuutta, mutta Kangasvarren koulun kohdalla Suoanttilantiellä nopeudet ylittävät sallitun usein, ja luvattoman reilusti.
Maanteitä varustetaan parhaillaan uusilla nopeusvalvontakameroilla ja kameratolppia on tulossa Taavetin ja Haminan väliselle tieosuudellekin peräti kaksitoista kappaletta. Maanteillä kameravalvonta tutkitusti rauhoittaa ajonopeuksia tehokkaasti. Eikö kameravalvontaa voisi lisätä myös koulujen kupeeseen?
Turvaa lapsen koulutie on vanha, mutta edelleen ajantasainen sanonta. Jos se ei tapahdu vapaaehtoisesti, niin ehkäpä pelote ja rangaistus olisivat toimiva ratkaisu.

SOILE TANKKA
soile.tankka@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

3 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Liikenisikö koulujen kulmille kameroita?

 • 8.8.2019 at 21:36
  Permalink

  Myös lapselle on teroitettava oikea liikennekäyttäytyminen. Ei se autoilijakaan mahdottomiin pysty jos joku eteen juoksee yhtäkkiä vaikka kuinka varoisi.

  Ja ne liikennetöyssyt on aivan amatöörimaisesti tehty, aivan liian terävät ja töppäävät vaikka miten hitaasti ajaa. Tekee mieli välttää koko Linnalantietä kun muistuttaa huvipuiston laitetta se hytkytys ajaessa.

 • 8.8.2019 at 23:31
  Permalink

  Yksi kamera voisi löytyä Luumäen Lehden toimituksesta. Kuvauspaikkana olisi Taavetin Koulutie, ja ajankohta aamulla vähän ennen koulupäivän alkua.
  Kuviin saisi kaiken ikäistä koululaista ja monenlaista menopeliä, äitejä saattamassa lapsia päiväkotiin, koulukyytitakseja ja -linja-autoja. Henkilöautoilla kuskataan lapsia ja tullaan töihin, jakeluautoja riittää, eikä tukkirekka ole mikään harvinaisuus, ja samaan soppaan poikittaisliikenne urheilukentälle ja Taavettihalliin.
  Kuvat voisi lähettää niille kunnan ihmisille, jotka kevyen liikenteen väylien rakentamisesta päättävät, kun siellä Koulutiellä ei vielläkään ole sellaista – ei kummallakaan puolella tietä.
  Ehkä se on turhaa ja mitään ei tapahdu, koska sieltä on kysyjälle vastattu, että ”Koulutien turvallisuus on tiedostettu” ja vedotaan johonkin kymmenen vuotta sitten laadittuun mikä lie liikennetutkimukseen, että kovasti on hommia tehty ja täytyy nyt vaan toivoa, että mitään ei satu.

  • 14.8.2019 at 07:31
   Permalink

   Täyttä asiaa! Samalla suunnalla voisi kuvata myös iltaisin (etenkin viikon lopulla), kun raskaan koulupäivän jälkeen nuoret miehet vielä jaksavat raahautua koulun kulmille leikkimään erilaisilla ajoneuvoillaan. Samalla uusi kasvava sukupolvi saa oppia liikennekäyttäytymisestä ja toisten kunnioittamisesta.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Oletko vienyt jätteitä Hyödyksi-asemalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä