0

Pääkirjoitus: Pääasia, että edes joku poimii marjat

Marjanjalostusyritys Kiantaman noin kaksisataa thaimaalaista poimijaa haravoi parhaillaan luumäkeläisiä ja eteläkarjalaisia metsiä. Rinnakkaiselo niukkaan elantoonsa suomalaisilla metsämarjoilla lisätienestiä havittelevien vieraiden kanssa on muuttunut tottumuksen myötä alkuvuosia sopuisammaksi, mutta yhä kuuluu soraääniä. Mikä on meidän, ei joidenkin mielestä voi olla hyödyksi muille.
Metsien ja soiden sadon hyödyntämiseen liittyy iso ristiriita. Kantaväestö ei katso hyvällä ulkomaalaisia poimijoita omilla, ikiaikaisilla apajillaan, mutta samaan aikaan marjastus kotipakastinta laajemmalti kiinnostaa ani harvaa. Omaan käyttöön poimiminenkin vähenee samaa tahtia kuin väestö ikääntyy. Marjat ostetaan kaupallisilta poimijoilta tai kaupan pakastealtaasta.

Omaan käyttöön
poimiminenkin vähenee.

Metsien annista riittää jaettavaksi. Metsäntutkimuslaitos Metlan mukaan vain kymmenen prosenttia luonnonmarjoista saadaan talteen. Marjanjalostusyritysten mukaan mitään jalostettavaa ei olisi ilman ulkomaalaista työvoimaa. Ilman sitä kotimainen marja ja marjajalosteet katoaisivat kaupoista, vienti tyrehtyisi ja iso määrä työpaikkoja menetettäisiin.
Marjanjalostusyritykset ovat auliisti kehittäneet poimijoille antamaansa ohjeistusta saamansa palautteen pohjalta. Kiantama ohjeistaa poimijansa jopa noukkimaan luonnosta muidenkin sinne jättämät roskat.
Metsien vierastyöläiset ovat monella tapaa hyödyksi.

SOILE TANKKA
soile.tankka@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

3 kommenttia aiheesta “Pääkirjoitus: Pääasia, että edes joku poimii marjat

 • 2.8.2019 at 00:06
  Permalink

  Tämä pääkirjoitus sopisi paremmin mielipidepalstalle, koska aihetta ei käsitellä eikä pohdiskella eri näkökulmista. Sen lisäksi, että kirjoituksessa vähätellään kantaväestön tarpeita, toimintaa ja oikeuksia, sekoitetaan siinä myös kaupallisen yrityksen voitontavoittelu niukkaan elantoonsa suomalaisilla metsämarjoilla lisätienestiä havittelevien vieraiden työntekoon.

 • 3.8.2019 at 14:51
  Permalink

  Ihan hyvä että marjat kerätään. Mielestäni marjayrittäjät ja kyläläiset pitäisi istuttaa saman pöydän ääreen sopimaan pelisäännöistä. Totuus on ,että paljon jää marjoja metsään, jotka voitaas hyödyntää. Ymmärrän kyllä harmin, kun marjapaikka, joka näkyy omasta ikkunasta tyhjennetään puolikypsänä. Itsellekkin on niin käynyt. En ole kyllä ilman marjoja koskaan jäänyt, mutta on pitänyt hieman etemmäs mennä.

  • 4.8.2019 at 10:54
   Permalink

   ”Ymmärrän kyllä harmin, kun marjapaikka, joka näkyy omasta ikkunasta tyhjennetään puolikypsänä.”

   Et tunnu ymmärtävän. Puolikypsällä marjalla ei marjanjalostusteollisuus tee mitään ja puolikypsää marjaa ei sen tähden poimita. Se olisi hyödytöntä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö kaikkien käyttää kasvosuojaa julkisilla paikoilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä