0

Viikon verkkokysely: Käytkö pyykkäämässä mattosi järvessä?

Mattojen peseminen järvivedessä mäntysaippualla on perinteinen tapa. Nykyisin rantaan sijoitettuja mattolaitureita on poistettu, koska pesuaineiden ajatellaan lisäävän järvien kuormitusta. Tilalle ovat tulleet kuivan maan matonpesupaikat, joita löytyy Luumäeltäkin Jurvalasta ja Tyynilahdesta.

Noudatatko sinä suositusta ja peset mattosi kuivalla maalla tai pesulassa, vai pesetkö mattosi edelleen järven rannassa vaikkapa mökkilaiturilla?

LUUMÄEN LEHTI
toimitus@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Pesetkö mattoja järvessä?

 • Ei. (84%, 65 ääntä)
 • Kyllä. (16%, 12 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 77

Loading ... Loading ...

4 kommenttia aiheesta “Viikon verkkokysely: Käytkö pyykkäämässä mattosi järvessä?

 • 11.7.2019 at 12:29
  Permalink

  Helpointa pestä kotona vanhan hetekan päällä painepesurilla.

 • 11.7.2019 at 19:56
  Permalink

  Järven rannalla mattoja lotraan. Ne siinä vähän puhdistuukin, mutta tärkeä on myös se kesäinen tuoksu, joka syntyy ainoastaan kloorittoman järviveden ja mäntysuovan vaikutuksesta ja säilyy pitkälle talveen.

 • 12.7.2019 at 20:35
  Permalink

  Pesen matot Tyynilahdessa. Aikaisempina vuosina on ollut ilo pestä. Kävin alkukesästä, pesualustoista irtosi lautoja ja tulpat vuotivat. Toivottavasti asialle on tehty jotain.

 • 16.7.2019 at 10:34
  Permalink

  Kaikkien pitäisi ymmärtää, miksi ne mattolaiturit on hävitetty. Meidän pitää huolehtia luonnostamme ja erityisesti kauniista, kirkasvetisestä Kivijärvestä. Vaikka matonpesu ei pahin järven saastuttaja olekaan, se on hajakuormitusta ja lisää osaltaan rehevöitymistä. Pesen omat mattoni kuivan maan pesupaikalla Tyynilahdessa ja olen todella tyytyväinen, kevyttä ja helppoakin se on verrattuna järvessä lotraamiseen.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö kaikkien käyttää kasvosuojaa julkisilla paikoilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä