0

Kolumni: Kevät tuli taas

Tätä kirjoittaessani ihan tuntuu kuin talvi olisi tulossa, sillä yöllä satoi lumen maahan. Sepä yllätti lämpimän huhtikuun jälkeen, mutta eipä tarvitse liukastella tai pukea toppavaatteita kuten talvella.
Valoisuus, lintujen liverrys, puiden hento vihreys ja ensimmäiset leskenlehdet myös kertovat kevään tulleen. Lenkkareissa on kuljettu ja keveästi taas jalka nousee painavien talvikenkien jälkeen. Ei tämä yllättävä lumen tulo kevään tuloa estä, vaikka hetken hidastaakin.

Kevättä olen aina odottanut hartaasti, olen kai kesän lapsi. Taannoinen lämmin jakso tuntui hyvälle ja antoikin kuin lähtölaukauksen kevääseen. Tultaessa mökille ennen vappua selkävedet olivat jo vapaana, vaan meidän rannassamme vielä kellui hauraita jäälauttoja. Olipa taas ihana yllätys, kun kuikka lähellä rantaa huihkaisi tervehdyksensä, kun me raahasimme muuttokasseja autosta. Viime keväänä saatiin sama tuttu huuto, johon vastasin, että terve sinä kevään airut. Vanhat ihmiset pitivät Kuhmossa kuikkia pyhinä lintuina, joissa asuivat esivanhempiemme henget ja on mieluisaa uskoa näin. Viime päivinä ovat jo lähellä rantaa liikkuneet, sukellelleet ja huudelleet.
Isot hiirenkorvat ovat jo lehtipuissa ja pensaissa ja perhosia lentää aurinkoisina päivinä pihapiirissä. Pihalla roppailevat tutut pikkulinnut ja näkyvätpä metsäkyyhky ja lokkikin ilmaantuneen pihalle. Mitä syötävää ne löytävät, lievätkö muurahaiset ruokalistalla.

Elämässä usein
pienet asiat ovat suuria.

Vappuna laitettiin ensi kertaa rantasauna tulille ja löylystä kastauduttiin Kivijärven aalloissa, eli talviturkki on taas heitetty. Kun rantasaunan puukiuas sihisten sinkoaa lämpimät, jopa kuumat terveisensä, niin siinäpä tuntee niin ihanaa rentoutta. Voipa tuumia lauteilla istuessaan entisen linnanvahdin tavoin, että valtakunnassa kaikki hyvin.
Elämässä usein pienet asiat ovat suuria, kuten istua lauteilla ja ajatella sinisiä ajatuksia tai olla ja nauttia muuten vain. Ajatus on ihmisen herra, lausui aikanaan iäkäs arvostettu opiskeluaikainen vuokraisäntäni. Tuon sanonnan syvällisyys valkeni minulle todella vasta ajastaan.

Talven jäljiltä olivat rännit täynnä lehtiä ja pihamaan talventuiverrukset olivat ripotelleet täyteen oksia. Muuan isohko koivu oli lahouttaan rannan tiheikössä katkennut, joten siitäpä voi kiskoa tuohia. Hyvä on niillä takkaa, saunankiuasta ja pataa sytsätä tulille.
Paljon on taas putsattavaa, korjattavaa ja myös kukkien istuttamista ja siemenien kylvämistä, ennen kuin taas kaikki paikat ovat kesäkunnossa.

PENTTI TERVONEN

Kirjoittaja on Luumäen kesäasukas.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Poimitko metsämarjoja?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä