0

Pääkirjoitus: Maakunnan ääni kuuluu

Eduskuntavaalien tuloslähetykset ja naisten jääkiekon maailmanmestaruusfinaali taistelivat katsojista sunnuntai-iltana.
Yllätyskäänteiden ja jännittävyyden osalta kiekkomatsi vei voiton, mutta jälkipuheita riittää myös politiikasta.
Luumäkeläisittäin vaalitulosta ei tarvinnut henkeä pidätellen odottaa. Ei liene järin yllättävää, että keskustalla on edelleen alueen vahva tuki. Neljä vuotta sitten keskusta keräsi Luumäeltä yli 40 prosentin kannatuksen, nyt osuus oli vajaat 28 prosenttia.
Luumäen ainoa kansanedustajaehdokas, perussuomalaisten Juha Rantakaulion sai vaaleissa yli 840 ääntä.

Tukea tuli
siis muualta.

Toki perussuomalaiset oli vahva ympäri valtakunnan, mutta Rantakaulion kannatus oli vaalipiirissä selvästi kovempaa kuin esimerkiksi kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja SDP:n savitaipalelais- ja taipalsaarelaisehdokkaiden.
Luumäeltä Rantakaulio sai äänistään 13 prosenttia. Kaikista luumäkeläisäänistä kannatus oli 4,2 prosenttia. Tukea tuli siis muualta, esimerkiksi Lappeenrannasta ja Kouvolasta kotikuntaa vahvemmin. Kolminumeroisella äänimäärällä läpimeno on kuitenkin tekemätön paikka.
Niin Luumäki kuin seudun pienemmät naapurikunnatkin jäivät jälleen ilman omaa kansanedustajaa. Tumman pilven hopeareunuksena voidaan kuitenkin pitää sitä, että Kaakkois-Suomesta valituista 17 kansanedustajasta seitsemän on Etelä-Karjalasta. Maakunnan ääni siis kuuluu Arkadianmäellä entistä vahvempana tulevat neljä vuotta.

MATIAS LÖVBERG
matias.lövberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Pesetkö mattoja järvessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä