0

Pääkirjoitus: Onko poliisilla tarvittavat työkalut?

Poliisin julkaisemia viime vuoden rikostilastoja ja niiden taustoja ei voi tutkia Luumäellä tuntematta oloaan perin ristiriitaiseksi.
Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä on laskenut, mutta kyse ei välttämättä ole todellisesta vähenemisestä. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan suuntaus voi johtua myös ilmoitusherkkyyden madaltumisesta. Osasyy voi poliisiylijohtajan näkemyksen perusteella olla myös kansalaisten kokemus siitä, ettei poliisi ehdi tutkimaan kaikkia rikoksia, joten ilmoitusta ei jätetä.
Kolehmaisen mukaan poliisin tehtävät ja määrärahat eivät ole tasapainossa. Poliisin keskeisin tehtävä on oman toiminnan ja talouden yhteensovittaminen. Kapuloina rattaissa kolisevat vähenevät resurssit, toimintaympäristön muutokset sekä uudet lainsäädännöstä johtuvat velvoitteet.
Yleinen asenneilmapiirikin saa viranomaisen raapimaan päätään. Kaakkois-Suomen poliisin tutkinnanjohtaja Ilkka Vainikka ihmettelee esimerkiksi rattijuoppojen kevyttä suhtautumista. Vainikan mukaan ratista kärähtämistä pidetään jopa normaalina.
Eduskuntavaalit pidetään huhtikuussa. Ainakin maahanmuutto ja vanhustenhoito ovat kampanjoinnin teemoja.
Poliisi vastaa kansalaisten turvallisuudesta, joten myös sen toimintaedellytysten parantamisessa riittäisi työnsarkaa. Varsinkin, kun poliisien kertomasta voi vetää sen johtopäätöksen, että kansalaisten asenteet ovat vääristymässä ja luottamus tuntuu horjuvan.

MATIAS LÖVBERG
matias.lovberg@luumaenlehti.fi

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Viikon kysymys

Pesetkö mattoja järvessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä