0

Lukijan mielipide: Strategista ajattelua kunnanhallitukselta Kangasvarren koulusta

Luumäen kunnanhallitus esittää, että investointisuunnitelmista poistetaan Kangasvarren koulun uusien tilojen toteutukseen ajateltu kolme miljoonaa euroa.
Tämähän on mitä loistavin, jo pitkään toteutetun varjostrategian mukainen esitys! Luumäki ei tarvitse Kangasvarren koulua. Nyt vaan pitää vielä kirjoittaa kunnan strategia äkkiä uusiksi vastaamaan tätä näivettämislinjaa.

Vuosia pysähdyksissä ollut asunto- ja tonttikauppa kertoo jo siitä, ettei tänne kukaan halua muuttaa, työssä käyvät lapsiperheet nyt varsinkaan.
Siinä ei silloin liikoja kouluja tarvita, kun ei ole kävijöitäkään. Ja onhan se inhottavaa, kun kylillä pyörii Lappeenrannassa töissä käyviä ihmisiä, joita ei edes nimeltä tunne. Rakentelevat uusia taloja ja lapset pyörii Salen pihalla jaloissa.
Ajakoot 20 minuuttisen Lappeenrannan töihinsä vaikka Lauritsalasta, kunhan eivät täällä rupea pyörimään rantoja ja ulkoilupolkuja täyttämässä.
Oikeastaan koko Jurvalan alueen kehittämisen voisi lopettaa kokonaan, ellei sitä olisi jo varjostrategian nimissä tehty 15 vuotta sitten.

Aivan loppuun asti tätä ei oltu kuitenkaan kunnanhallituksessa mietitty ja harmillisesti esitykseen jäi varaus koulun suunnitteluun.
Jos tälle suunnittelun tielle lähdetään, voi vielä käydä niin, että joku innostuu oikein miettimään: ”Mitähän noilla kaikilla tyhjillä tonteilla ja taloilla oikein voisi tehdä?” Ja tämä miettijä sitten menisi ja keksisi, että lapsiperheethän voisivat niissä näppärästi asua ahtaiden ja kalliiden kaupunkitonttien ja kotien sijaan. Puhtaan järven äärellä.
Sitähän voisi vaikka ruveta ajattelemaan, että olisi hienoa jos muissa kunnissa töissä käyvät maksaisivat veronsa Luumäelle ja niillä voisi kustantaa kunnan kasvavia menoja. Ja että alueen vanhatkin asukkaat saattaisivat hyötyä siitä, että palvelut säilyisivät Jurvalassa ja jopa paranisivat.
Ajattelu tarttuisi ja joku voisi keksiä, että kun samaa kuntaa ollaan, niin kehityksestä saattaisi hyötyä myös Taavetti. Ei, ei ja ei. Tästähän voisi seurata arvaamatonta kehitystä.

Ja pahin, mitä tässä suunnittelussa voi tapahtua on, että joku keksii ryhtyä ajattelemaan isosti ja ehdottaa koulun paikkaa mietittäväksi uudelleen. Vaikka sinne minne asutuskin on aikanaan kaavoitettu. Ja tästä ajatuksesta innos-
tuneena mennä esittämään, että vaikka Luumäki ei tarvitse Kangasvarren koulua, niin Luumäki saattaisi tarvita Jurvalan/ Risulahden/Laukuslahden koulua.
Tämä kehityshömpötys pitää katkaista alkuunsa
tai ainakaan siitä ei saa hiiskua kunnan ulkopuolelle.
Tästähän voisi alkaa vaikka koko kunnan elinvoimaisuuden kasvua ja taas pitäisi kirjoittaa strategia uusiksi. Hirveä vaiva.

Emmehän me tällaista riskiä halua ottaa.

Kirjoittaja on professori ja kauppatieteiden tohtori.

Käy lataamassa mobiililaitteellesi Luumäen Lehden ilmainen mobiilisovellus. Ohjeet sovelluksen lataamiseen löydät täältä.

Kommentteja aiheesta “Lukijan mielipide: Strategista ajattelua kunnanhallitukselta Kangasvarren koulusta

  • 10.12.2018 at 09:38
    Permalink

    Miksi työssäkäyvä perhe muuttaisi Jurvalaan? Se työ on kuitenkin Lappeenrannassa/muualla. Ei ainakaan tilan tai halvemman hinnan takia. Jurvalassa/Luumäellä tontit ovat pienenpieniä, talon rakentaminen kalliimpaa kuin kaupungissa ja asuminen yhtä ahdasta. Myynnissä olevat talot rajusti ylihinnoiteltuja. Siis miksi joku muuttaisi tänne? Lappeenrannassakin on järvi. Mitä Luumäellä on mitä ei muualta saa? Ei mitään, koska sisäänpäinlämpeävän kunnan asukkaissa on näitä, jotka ei myy niitä taloja, joiden perässä Luumäelle muuttaisi vaikka joku. Parempi mädättää pystyyn. Järven rannat on täysi muualla asuvien kesäkäytössä olevia taloja, joita ei myydä vakiasukkaille, veronmaksajille, että se siitä puhtaasta järvestä.
    Talon ostaminen Luumäeltä on yhtä kallista tai kalliimpaa kuin Lappeenrannassa, Kouvolasta saa samaan hintaan 1,5-2 taloa. Miksi ihmeessä joku ajaisi Lappeenrannasta asti heikompien palvelujen kuntaan asumaan yhtä kalliisti ja ahtaasti kuin kaupungissa, veroprosenttikin alkaa olla sama. Järven rannasta saa Lappeenrannasta talon samaan hintaan kuin Luumäeltä, halvemmallakin, se syy miksi joku Luumäkeen ihastuisi ei ole tarjolla muualta muuttaville, että purkakaa koko koulu, tyhjänä se seisoo kohta kuitenkin.
    Ja ei, en pidä Lappeenrantaa siltikään parempana paikkana asua, mutta monessa suhteessa useimmille järkevämpänä.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pesetkö mattoja järvessä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä