Kilpailumahdollisuus jätteistä jumittaa Taavetin biokaasuhanketta—Doranova pelkää raaka-ainekilpailua Etelä-Karjalassa

Yksityistä biokaasulaitosta Taavettiin kaavaileva Doranova Oy odottaa, mihin asentoihin nopat jäterintamalla pyörähtävät.
Investointipäätöksen edessä on vielä avoimia kortteja. Yksi odotettava asia on Työ- ja elinkeinoministeriön päätös yhtiön tekemästä energiatukihakemuksesta. Siihen odotetaan selvyyttä vuodenvaihteen tienoilla.
Toinen avoin kortti on Etelä-Karjalan Jätehuollon laitoshanke, jossa Joutsenon Kukkuroinmäkeen rakennetaan biokaasulaitos. Yhtiö ei ole toistaiseksi kertonut yhteistyökumppanin nimeä.
Etelä-Karjalan Jätehuollon ratkaisut ohjaavat myös Doranovan päätöksentekoa Taavetin laitoksen suhteen, sanoo Doranovan toimitusjohtaja Antti Myllärinen.
— Onko Kukkuroinmäen laitos Etelä-Karjalan jätehuollon operoima laitos, vai tuleeko sinne joku muu operaattori?
Kyse on kilpailusta raaka-aineen suhteen. Ylikunnallisella toimijalla, eli jätehuoltoyhtiöllä on lakiperusteinen velvoite kerätä yksityistalouksien biojätteitä, kun taas yksityiset operaattorit käyttävät raaka-aineenaan pääasiassa kauppojen ja elintarviketeollisuuden jätteitä.
— Jos Kukkuroinmäkeen tulee yksityinen toimija, se vaikuttaa päätöksentekoomme. Jätteille olisi silloin liikaa jakajia.
Doranovan biokaasulaitosta on suunniteltu ruokittavaksi lähialueiden jätteillä. Hankintaympyrän säde on 50—100 kilometriä Taavetista.

Aiemmin aiheesta:

https://www.luumaenlehti.fi/2018/06/01/kunnanvaltuusto-tarjosi-biolaitokselle-selkanojaa/

https://www.luumaenlehti.fi/2018/05/15/luumaelle-kaavaillaan-biokaasulaitosta-kyseessa-on-kuuden-miljoonan-euron-investointi/

Viikon kysymys

Yllättikö eduskuntavaalien tulos?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä