0

Itsenäisyydentie on kaukana edustavasta

On tosi mahtavaa, että Luumäelle tuli viimeinkin ohikulkutie ja liikenne ainakin Jurvalan läpi väheni huomattavasti. Kivaa on myös, että keksittiin antaa vanhalle tielle hieno nimi Itsenäisyydentie. Kotkaniemeä kannattaa todellakin mainostaa nähtävyytenä, mutta tie sinne ei ole todellakaan edustava.
Käyn kerran tai kaksi vuodessa Luumäellä ja jo ennen Taavettia alan katselemaan tienvarsia. Joka kerta olen viikon verran shokissa siitä mitä näen: hylättyjä, rumia huoltoasemia ja yksityistaloja, hoitamattomia tontteja ja tienpieliä. Voidaan aloittaa Somerharjusta ja mennä Pitkän Esson ja Teboilin kautta meijerille ja siitä eteenpäin Jurvalaan, jossa joka toinen talo kaipaisi kohennusta, eikä suinkaan vain se palanut rötiskö.
Vanhan Tavernan kohdalla (tuolit seisovat varmaan siellä vielä ensi kesänäkin) näyttää kuin olisi itäisessä naapurissa, eivätkä maisemat parane Ufon eikä motellin kohdallakaan.
Eikö ole olemassa mitään instanssia, jolle kuuluu näiden ”kansallisaarteitten” eliminointi tai korjaaminen?
Onko Suomessa vielä sellainen kuin julkisivulautakunta? En tiedä, koska asun ulkomailla. Voitaisiinko omistajille antaa deadline tai sakkoja, jossei paikkoja panna kuntoon? Monet luumäkeläiset ajattelevat kuten minä, mutta rumuuteen tottuu ja se pistää silmään erityisesti silloin, kun olet sieltä tarpeeksi kauan pois.
En viitsisi kehottaa ketään turistia tulemaan Luumäelle katselemaan kaikkea tuota karmeutta. Jos vien sinne vieraita, pyytelen anteeksi, että paikat ovat niin sotkuisia. Ihan totta!
Jos kerran tehdään tie turisteille, heille olisi myös asiallista tarjota mukavaa nähtävää ja palveluja.
Risulahden kauneimmat talot ovat rannoilla metsien takana eikä järvellekään löydä ulkopaikkakuntalainen kuin korkeintaan vahingossa.
Taavetissa olisi ehkä valleilla ja uudella kaivauksella jotain tulevaisuutta, mutta aika näyttää, tuhotaanko nekin. Taavetin alakylä on aivan yhtä rempallaan kuin Jurvalakin. Sääli, sillä siellä on tien vierukset täynnä nättejä pikku puutaloja, jotka jo maalilla saisivat uuden ilmeen.
Eikö olisi paikallaan aloittaa pieni siistiytymisprojekti koko kunnassa? Jos ei kunnalla ole resursseja, niin talkoitakin voisi järjestää. Joihinkin rakennuksiin tehoaa kylläkin vain dynamiitti.
Turha on prameilla uusilla teillä ja yhdellä museolla, jos kaikki muut paikat on rempallaan. Ihmisten mieleen jää yleiskuva Luumäestä, eikä vain yksi museokäynti.

Kirjoittaja on lähtöisin Luumäeltä ja asuu Plaffenhofenissa, Saksassa.

9 kommenttia aiheesta “Itsenäisyydentie on kaukana edustavasta

 • 15.9.2018 at 12:09
  Permalink

  Moni nätti puutalo seisoo Luumäellä tyhjillään maisemaa rumentamassa. Talot pidetään myymättä, tarpeettomina, lahoamassa. Myyminen tulisi normaali-ihmisellä mieleen, mutta ei täällä ja se on surullista. Näistä maisemaa rumentamassa tyhjillään olevista taloista pitäisi maksaa joku sakko, jos ei laita kuntoon tai pura pois. Luumäellä vaan tämä maiseman kaunistaminen on niin velttoa. Kaikki on vähän sinne päin rempallaan.

 • 16.9.2018 at 23:10
  Permalink

  Täysin samaa mieltä teitten varsista – olen jo kauan ihmetellyt, että miksi ei tehdä mitään. No, Kotkaniemeen pääsee myös uutta tietä eli Sarvilahden sillalle ja siitä vasemmalle pari kilometriä. Ai niin, siellähän on kauniissa tienvierimetsissä niitä keltaisia hirvenpelotusnauhoja…

 • 17.9.2018 at 10:03
  Permalink

  Katrilta harvinaisen hyvä kirjoitus ja täyttä asiaa. Luumäki tunnetaan nykyisin Taavetin valleista ja yhdestä museosta, jotka kumpikin on kunnostettu yhteiskunnan varoin, eli sinä maksoit. Näihin paikkoihin pääsee tosiaankin vain röttelökujia pitkin. Romahtamispisteessä olevia talonrötisköjä, palaneiden rakennusten raunioita tai puolikkaita, kummituskievareita, aavemaisia-, hylättyjä huoltoasemia jne. Toki Luumäellä jotain kunnostetaankin. Jalkakäytävät ovat meillä pian paremmassa kunnossa kuin Helsingissä. Mistähän niille saataisiin kulkijoita, kun nuo muuttovirratkin ovat enimmäkseen pois päin? Ja tunnetaanhan Luumäki myös pyromaaneista, joita ei saada koskaan kiinni. Myös heidän ”kädenjälkensä” on näkyvissä siellä täällä ympäri kuntaa.

 • 17.9.2018 at 18:13
  Permalink

  Niin totta. Viime kesänä ajelin Jurvalan läpi ja olin melkeinpä kauhistunut.

 • 17.9.2018 at 18:34
  Permalink

  Kunnalle on tärkeintä, että kunnantalon ympäriltä jokainen heinänänkorsi on nätitsti leikattu. Kohta, kun puista lehdet putoavat, paljastuu taas koko komeudessaan rytöpesä nimeltä puukylä.

 • 17.9.2018 at 21:43
  Permalink

  Kyllä se on niin, että jos talon omistaa perikunta (riitelevä tai saamaton) ei kunnossapidosta huolehdita joko siitä syystä että asutaan itse toisaalla tai ajatukset alkavat olla tuonpuoleisessa tai sitten ei ole rahaa teetättää remonttia ja kokemukseni perusteella ei aina löydy niitä tekijöitäkään.

  • 21.9.2018 at 14:29
   Permalink

   Silloin se talo pitäisi myydä, myös riitelevä perikunta voi laittaa talon myyntiin, jos jästipäät ei osta muita osakkaita ulos. Joku laittaisi kuntoon ja talo säilyisi jälkipolvillekin ja olisi mukavampi muillekin katsella. Tekosyitä riittää röttelöiden omistajilla. Ainoa ymmärrys on, jos omistaja on vanha/laitoksessa/aidosti varaton. Muussa tapauksessa talo myyntiin tai kuntoon. Ympäristö kiittää.

 • 25.9.2018 at 18:51
  Permalink

  Menee kunnan ja kuntalaisen tehtävät sekaisin. Moni varmasti ajattelee luettuaan että anteeksi että elän ja rumennan kauniiden ja varakkaiden maailman.

 • 27.9.2018 at 08:00
  Permalink

  Jokainen huolehtikoon parhaan kykynsä mukaan paikkojen siisteydestä. Siisteyskäsityksiä on vaan niin monenlaisia. Se on tahtotila, joka sanelee, miltä pihat näyttävät. Ei aina välttämättä lompakon paksuus. Tässä varmaankin vain on herätelty ihmisiä katsomaan lähiympäristöä eri vinkkelistä kuin omasta. Joillekin kolahti, joillekin ei.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Lomailetko Suomessa vai ulkomailla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä