Thaipoimijat puhuttavat taas

Jokavuotiseen tapaan marjanjalostusyritys Kiantama Oy majoittaa Luumäelle monisatapäisen joukon thaimaalaisia marjanpoimijoita. Samoin jokavuotiseen tapaan poimijoiden saapuminen kirvoittaa enemmän tai vähemmän julkisen vastalauseiden ryöpyn.

Yritys ohjeistaa työntekijänsä tiukasti. Pihapiireistä noukkiminen on kielletty, samoin raakojen marjojen kerääminen ja varpujen repiminen juurineen irti. Jos ohjeistusta ei ole sisäistetty, toiminnasta närkästynyt voi tarttua puhelimeen ja ilmoittaa näkemyseronsa yrityksen edustajalle. Poimijoiden autot on numeroitu ja yhteysnumeroa jaetaan näkyvästi.

Olisiko aika pyrkiä rauhanomaiseen yhteiseloon kaukaisten ja työteliäiden vieraiden kanssa? Voi olla ärsyttävää löytää tuttu mustikkamaa tyhjennettynä, mutta luultavasti pienellä etsimisellä löytyy toinen, yhtä marjaisa varvikko.

Laajempikin näkökulma löytyy. Marjanjalostusteollisuus hiipuisi hetkessä raaka-aineen puutteeseen, jos poiminta olisi yksin suomalaisten työtekijöiden varassa.

Jos haluaa nauttia  hillonsa tai mehunsa kotimaisista, varmuudella puhtaassa ympäristössä kasvaneista marjoista valmistettuna, on hyväksyttävä sekin, että ne on suomalaisesta metsästä poiminut talteen ulkomaalainen työntekijä. Unohtaa ei sovi myöskään marjajalosteiden merkitystä Suomen vientiteollisuudelle.

Ja onhan taustalla vielä inhimillinenkin näkökulma: thaipoimija voi hyvänä marjavuonna elättää perheensä koko seuraavan talven Suomesta poimimillaan tuloilla.

2 kommenttia aiheesta “Thaipoimijat puhuttavat taas

  • 21.7.2018 at 18:15
    Permalink

    Metsissä on marjoja kaikille, linnuille ja eläimille. Ihmiset tulee sitten sen jälkeen ja kyllä riittää meille hyvin. Thaipoimijat eivät ole minun marjapaikalle eksyneet ja jos tulevat niin Englantini on hyvää ja juttua tulee 🙂

  • 6.8.2018 at 01:54
    Permalink

    Olen monesti miettinyt,että onko näille thaipoimijoille järjestetty käsienpesu mahdollisuutta miten ja neuvottu mitään hygieniasta,kun keräävät näitä marjoja kaupattaviksi? Eli kun käyvät tarpeillaan metsissä, onko opetettu, että käsihygienia on tärkeä?

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pyritkö vähentämään ruokahukkaa?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä