Sateet toivat hieman lohtua viljelijöille — kasvukausi on viikon verran keskiarvoa edellä

Viime päivinä ja viikkoina saadut sateet ovat Pro Agria Etelä-Suomen kasvutilannekatsauksen mukaan piristäneet kasvustoja.
Katsauksen mukaan eniten ovat hyötyneet hikevillä, eli hietavaltaisilla ja pysyvästi kosteilla mailla kasvavat melko tiheät kasvustot. Harvat ja huonosti tai ei lainkaan orastuneet lohkot tulevat sateiden myötä vain entistä kirjavammiksi.
— Uusia jyviä itää ja sivuversoja tulee. Ne valmistuvat epätasaisesti puintikuntoon ja kuivauskustannukset lisääntyvät, kasvinviljelyn asiantuntijan Eino Heinola toteaa Pro Agrian tiedotteessa.

Mikäli sää jatkuu kosteana, ongelmaksi voivat muodostua kasvitaudit ja home. Viljoilla laikkutaudit alkavat nousta viime syksyn kasvijätteestä ylälehdille.
— Parhailla öljykasvilohkoilla, joita on vähän, pahkahome voi tulla ongelmaksi sateiden takia. Sitä torjutaan ruiskutuksin täyden kukinnan aikaan, Heinola sanoo.
Kaalikoita lentelee jonkin verran öljykasveissa ja kaaliviljelmillä, mutta toistaiseksi niiden toukkia ei ole havaittu. Härkäpapu- ja kuminakasvustot ovat edelleen melko hyviä.

Perunan kasvu näyttää myös elpyvän. Parhaillaan on käynnissä mukulanmuodostus, jolloin maan olisi hyvä olla kosteaa, ettei ruvesta tule ongelmaa.
Nurmet puolestaan elpyvät pikkuhiljaa juuriston ottaessa vettä ja ravinteita kasvuun. Toista satoa päästäneen Heinolan mukaan korjaamaan vähän normaalia aiemmin.

Tällä hetkellä kasvukausi on reilun viikon edellä pitkäaikaista keskiarvoa, mutta sadetta on saatu alle puolet normaalista.
— Edelleen tarvitaan viikoittain sateita, sillä maa imee nyt paljon vettä. Kasvustojen kannalta helteistä ei ole väliä. Lämpötila 20—22 astetta olisi sopiva, Heinola arvioi.

Viikon kysymys

Äänestätkö henkilöä vai puoluetta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä