Ihmisen paras ystävä

Lehdessä oli pieni uutinen vanhusten hoitolaitoksen Oscar-kissasta, jolla oli tapana mennä kuolevan vanhuksen luokse.
Vanhus, jonka luokse kissa pesiytyi, kuoli neljän tunnin päästä. Toisille vanhuksille Oscarin ilmestyminen ovelle oli kauhistus, toisille Oscar oli toivottu ja kaivattu vieras.

Koiria tutkitaan jo tosimielessä, miten niitä voitaisiin enemmän hyödyntää diagnoosien teossa. Tuore suomalaistutkimus selvitti, että koirat haistavat virtsasta uniapnean.

Tunnettua on, että koirien hajuaistia käytetään hyväksi diabetesta sairastavien lasten verensokerin seurannassa. Joidenkin koirien kerrotaan haistavan ihmisestä, jos tämä sairastaa syöpää.

Lääkärien apuna vastaanotoilla ei vielä sentään koiria nähdä, vaikka niiden hajuaisti on ihmiseen verrattuna lyömätön. Koiria koulutetaan etsimään rakennusten homevaurioita ja ne tekevät siinä oikeita työpäiviä.

Poliisikoirien taidot huumeiden ja rahakätköjen etsinnässä ovat hämmästyttäviä. Ruumiskoirat myös tekevät löytöjä hyvinkin syvistä vesistä ja rauniokoirat löytävät uhreja maamassojen alta.

Ennen uskottiin, että jos koira ulvoi, se tiesi kuolemaa. Joku talonväestä tai lähipiiristä tulisi kuolemaan. Ennustetta tarkennettiin vielä, että kuolema vierailisi siellä päin, minne koiran kuono osoitti.

Kuoleman viestin tuojana pidettiin myös pikkulintua, joka katsoi ikkunasta sisään, tai palokärkeä tai tikkaa, joka tuli koputtelemaan pihapuuhun. Kuolema koskettaisi henkilöä, joka sattui olemaan huoneessa linnun katsoessa ikkunasta.
Hän ei itse välttämättä olisi se, joka kuolee, vaan joku hänen lähipiiristään. Mistä nämä viattomat eläimet ihmisen kuoleman osaisivat aavistaa ja mikä saisi heidät tällaisten viestien välittäjiksi?

Joskus ihmisen sanotaan ennakoineen oman kuolemansa. Ennusmerkit löydetään usein kyllä vasta jälkeenpäin, kun pohditaan kuolleen viimeisiä aikoja tai sanomisia.

Aikanaan merkityksettömiltä tuntuneet asiat saavat silloin aivan uuden merkityksen. Kuinka monen talon tuvassa kello on pysähtynyt, kun isäntä tai emäntä on kuollut.

Koiraa sanotaan ihmisen parhaaksi ystäväksi. Sokeiden opaskoirat ja vammaisten palvelukoirat ovat varmasti sellaisia, mutta myös aivan tavalliset lemmikit ja kotikoirat.

Metsästäjille koirat ovat oiva apu harrastuksessa, agilityssa ne ovat urheilijakumppaneita. Yksinäisille ne ovat seuralaisia, joille voi jutella, jos muita juttukavereita ei ole.

Koirien kanssa on lähdettävä ulos lenkille. Ne tuovat elämään sisältöä ja askaretta. Niistä on pidettävä huoli, minkä ne palkitsevat pyyteettömällä kiintymyksellään.

Kirjoittaja on Kotkaniemi-säätiön puheenjohtaja.

Viikon kysymys

Käytätkö suoratoistopalveluita?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä