Luumäen Ukko

Kotkaniemen museo-oppailta on kysytty ja tullaan varmasti jatkossakin kysymään, mistä nimi Ukko-Pekka tulee. Pekka tulee Svinhufvudin etunimestä Pehr, ja Pekaksi häntä on kutsuttukin.

Mutta mistä tulee Ukko? Vastaus siihen löytyy Svinhufvudin kansanomaisesta olemuksesta ja hänen ampumaharrastuksestaan. Suojeluskunnan ampumakilpailuissa Viipurissa upseerit naureskelivat hänen varusteilleen ja perusteelliselle valmistautumiselleen ampumasuoritukseen. Tokko tuosta mitään tulee, osuukohan ukko ollenkaan.

Hymy hyytyi, kun kymppejä alkoi tulla. Alettiin kysellä, kuka ampuja on. Karjalaisukko tiesi, että Luumäen ukkohan se on. Karjalaisten Svinhufvudille antaman Luumäen ukon nimi levisi ja maine kasvoi ja niin Luumäen ukosta tuli aikaa myöten koko kansan Ukko-Pekka, ei ainoastaan Luumäellä ja Karjalassa vaan koko maassa.

Ukko-Pekka ei ollut kansan suussa mikään pilkkanimi, vaan se osoitti kunnioitusta ja arvostusta miehelle, jonka nimi sitä paitsi taipui vaikeasti suomenkielisen rahvaan suussa.

Joku yritti parhaansa mukaan lausua nimen Vinhuutiksi joku toinen Svinhutiksi, jolloin helpointa oli sanoa Ukko-Pekka, sillä kaikkihan tiesivät, ketä sillä tarkoitettiin.

Eivätkä Svinhufvudin nimeä osanneet aina sivistyneetkään oikein kirjoittaa. Tunnetun sotakirjeenvaihtajan tekstissä nimi oli vääntynyt muotoon Szinhuszue. Ruotsalaisperäinen etunimi Pehr oli myös suomalaisille vieraan oloinen, joten sen sijaan sopi suomalainen vastine Pekka.

Hyväntahtoisesta lempinimestä Ukko-Pekasta tuli myöhemmin suosittu tavaramerkki. On Ukko-Pekka-silta Naantalissa, on raskas veturi, sotilaskivääri, höyrylaiva ja makkarakin.

Luumäellä osuuskauppa oli aikoinaan Ukonmaa. Se nimi tuli nimikilpailun seurauksena, mutta hävisi valitettavasti sitten fuusion myötä, kun osuuskauppa muuttui maakunnalliseksi. Silläkin on juurensa Ukko-Pekka-nimessä.

Ukko on nimenä nykykalenterissakin, Ukon päivää vietettiin viime viikolla 4. huhtikuuta. Pojille on annettu Ukko-nimeä, jos ei ensimmäiseksi nimeksi, niin ainakin yhdeksi nimeksi ja usein myös Pekan kanssa. Ukko-nimestä tulevat myös tutut sukunimet Ukkonen ja Ukkola.

Ukko oli muinainen karjalainen sadon ja ukkosen jumala, Ukko ylijumala. Juhannustakin vietettiin Suomessa alun perin Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Karjalassa juhannusta kutsuttiin Ukon juhlaksi vielä 1800-luvulla.
Ukko on suomen kielessä myös kiertoilmaus, joka tarkoittaa vanhaa ja kunnioitusta herättävää miestä.

Ukon oikeaa nimeä ei haluttu lausua kunnioituksesta ja pelosta. Kunnioituksesta vai pelosta on perimmiltään kysymys, kun joku aviomies sanoo olevansa akan mies.

Kirjoittaja on Kotkaniemi-säätiön puheenjohtaja.

Viikon kysymys

Äänestätkö henkilöä vai puoluetta?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä