Onko maakuntauudistusta aiheellista viedä eteenpäin vai pitäisikö se haudata?

Viime viikon valtakunnalliseksi ykköspuheenaiheeksi nousi sote- ja maakuntauudistus sen jälkeen, kun kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) otti hallituksen linjan vastaisesti kantaa aiheeseen ja esitti maakuntauudistuksen kaatamista. Useat kokoomuspoliitikot, muun muassa Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, ovat asettuneet vastustamaan maakuntauudistusta ja siihen liittyvää valinnanvapauslakia perustellen kantaansa sillä, ettei järjestelmän luomisesta koidu kustannussäästöä.

Hallituksen tavoitteena on luoda uusi, kustannustehokas hallintomalli, jolla turvataan tasapuolisesti tärkeät palvelut ja lisätään kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia.

Maakuntauudistus koskee kaikkia Suomen maakuntia, kuntia ja valtion aluehallinnon toimintoja ja sen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2020. Maakuntauudistuksessa syntyy 18 maakuntaa, mukaan lukien Etelä-Karjalan maakunta, jolle siirtyy monia valtion nykyisin hoitamia tehtäviä. Samalla monet organisaatiot lakkaavat olemasta, kun niiden toimintoja järjestellään uudelleen maakuntiin. Uudistukseen liittyy myös laaja sosiaali- ja terveyspalveluita koskeva uudistus.

Ylintä päätösvaltaa maakunnissa käyttää maakuntavaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan maakuntavaaleilla.

Mikä on sinun mielipiteesi? Kannatatko sote- ja maakuntauudistusta vai kuuluuko se mielestäsi romukoppaan? Vastaa viikon kysymykseen ja kommentoi.

Pitäisikö maakuntauudistus hylätä?

 • Kyllä. (78%, 73 ääntä)
 • Ei. (22%, 20 ääntä)

Äänestäjiä yhteensä: 93

Loading ... Loading ...

2 kommenttia aiheesta “Onko maakuntauudistusta aiheellista viedä eteenpäin vai pitäisikö se haudata?

 • 7.3.2018 at 18:09
  Permalink

  Eikö hallituksen ”taloustalkoissa” ja kuntaliitoksissa ollut nimenomaan tarkoitus karsia julkisen sektorin menoja ja hallinnollista päällekkäisyyttä? En tajua, miten uuden hallinnon tason keinotekoinen luominen edistää tätä.

 • 8.3.2018 at 21:43
  Permalink

  Ehkä tätä kautta muutamat keskustalaiset takarivin poliitikotkin saattaisivat päästä tärkeisiin kokouksiin hoitelemaan ”oikein maakunnan asioita.”

Comments are closed.

Viikon kysymys

Käytätkö suoratoistopalveluita?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä