Itsenäisyydentien hirviä yritetään luotsata hirvinauhojen avulla

Metsästäjät ovat siinä määrin huolissaan Itsenäisyydentiellä etenkin Sarvilahdentien liittymän lähettyvillä jatkuvasti liikkuvista hirvistä, että Kuutostien itäisen liittymän ja Soivarinmäen välille vedettiin viime lauantaina talkoilla hirvinauhaa tien kummallekin puolelle.

— Kävimme keskustelua sekä Suomen riistakeskuksen että Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) kanssa ja nauha todettiin ainakin kokeilemisen arvoiseksi, Luumäen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Vesa Hyypiä sanoo.

Hirvinauhan vetäminen edellyttää maanomistajien lupaa. Se ei estä eläinten pääsyä tielle, mutta saattaa hidastaa niiden etenemistä. Hirvi saattaa myös parhaassa tapauksessa väistää ilmavirrassa heiluvaa nauhaa ja muuttaa kulkusuuntaansa.

Ensimmäiset hirvet ovat jo tulleet Itsenäisyydentielle nauhojen läpi.

— Koitamme seurata, mistä kohdista nauhat ovat katki ja solmia niitä sitä mukaa uudelleen, Hyypiä sanoo.

Lauantain talkoisiin osallistui kymmenkunta metsästäjää ja nauhoitetuksi tuli noin kilometrin matka Kuutostien Lappeenrannan puoleisesta liittymästä Jurvalaan päin.

— Siinä on hirvien perinteinen ylityspaikka, josta ne siirtyvät Kuutostien eteläpuolelle talvilaitumilleen. Kun ne eivät sinne pääse, ne jäävät alueelle, Hyypiä sanoo.

— Se on todella paha paikka ja olemme tilanteesta erittäin huolissamme.

Nauhoitusta on tarkoitus jatkaa vielä hieman kohti Jurvalaa.

Samassa yhteydessä Lappeenrannan Hurtanmaalla Kuutostien alittavaan tunneliin tehtiin nauhojen avulla kuja, jonka toivotaan ohjaavan hirvet tunnelin kautta tien eteläpuolelle. Tähän asti hirvet eivät ole osanneet käyttää alikulkua.

Viikon kysymys

Pääsetkö lääkärinhoitoon riittävän nopeasti?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä