0

Suomi 100 vuotta konsertti soi Kannuskoskella

Pohjois-Kymen Sotilaspoikien kuoro ja orkesteri antoivat tänään komean isänmaallisen Suomi 100 vuotta juhlakonsertin Kannuskosken seurantalolla.
Noin 130 henkeä oli saapunut paikalle, kun kuoro ja orkesteri kajauttivat Kesäillan valssin lämmittämään viileää kesäpäivää. Isänmaallisten ja samalla historiallisten laulujen sarjan käynnisti Sam Sihvon Muistoja Pohjolasta, ja opetusneuvos Sakari Viinikainen juonsi konserttia kertoen kappaleiden historiallisesta viitekehyksestä. Näin yleisö sai hyvän katsauksen itsenäisen Suomen historiaan ja musiikkiin.
Musiikin lomassa valtiopäiväneuvos Mikko Pesälä piti ylevän isänmaallisen puheen. Hän muistutti musiikin olevan osa sitä kulttuuria, jota Suomi ja suomalaiset ovat olleet luomassa. Jo ennen Suomen itsenäistymistä musiikilla on Pesälän mukaan ollut merkittävä, innoittava rooli. Samoin koululaitoksen perustaminen on ollut maamme sivistyksen ja kulttuurin tärkeänä pohjana, hän huomautti.
1860-luvun lopun nälkävuodet antoivat Suomelle sellaisen opetuksen, että maaseudun neuvontatyö lähti vauhtiin keisarin myötävaikutuksella. Siitä versoi elintarvike- ja tekninen kehitys, jonka myötä tulivat kylämeijerit ja hyvinvoinnin kehitys sai vauhtia, Pesälä luetteli.
Viime sotien syihin Pesälä ei puuttunut, mutta muistutti niiden käynnistäneen rakentamis- ja teollistamiskehityksen, josta Suomi lähti Pesälän mukaan nousuun.
– Kansa käveli kakkosneloset kainalossa ja paljon rakennettiin. Ahkeruudella ja työllä mentiin eteenpäin, jota innoitti isänmaa ja isänmaallisuus, Pesälä sanoi.

Konserttivideo on kuvattu käsivaralta.

Kommentteja aiheesta “Suomi 100 vuotta konsertti soi Kannuskoskella

  • 28.8.2017 at 09:37
    Permalink

    Komeasti ”pojat” laulavat. Itse en valitettavasti päässyt heitä kuulemaan, koska olin varannut liput erääseen toiseen samanaikaiseen tapahtumaan. Olisi mukavaa, jos heillä olisi tilaisuus vierailla myös täällä Taavetissa. Pesälä muistutti sodanjälkeisestä ajasta ja yritteliäästä kansasta tämän maan jaloilleen nostamisessa.

    Jotenkin tuntuu, että tuolloin tämä kansa oli kaikkein tasa-arvoisinta. Kaikkien työpanosta tarvittiin, autettiin naapuria, oltiin ”yhtä köyhiä”. Olen viisikymmentä luvulla syntynyt ja muistissani on hyvin tuo aika kun rakennettiin. Ei viety vääntyneitä nauloja metallikeräykseen, vaan purkunaulat irroitettiin vanhoista laudoista, suoristettiin ja käytettiin uudestaan. Maito toimitettiin meijeriin niin tarkkaan, ettei edes kahvimaitoa aina jäänyt.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Matkustatko kesällä ulkomaille?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä