0

Kari Parkko ja Kyösti Ristola, noin 5000 lähdön miehet

JÄNTEVÄT palomiehet Kari Parkko ja Kyösti Ristola kättelevät vahvalla puristuksella. Seisomme Luumäen paloaseman edustalla, ja pian heidät kuvataan paloauton kupeella. Täytekakkukahvit odottavat sisällä.

He ovat tehneet Luumäen palokunnan pisimmän palveluksen kotikunnalleen, oikeastaan kuntalaisille, 50 vuotta.

– Kyllähän me olisimme teidät mielelläämme pitäneet edelleen, mutta kun nuo isommat herrat ovat päättäneet, että 68 vuotta on eläkkeelle jäämisen viimeinen hetki, palomestari Lasse Vallentin harmittelee ja kiittelee.

Kiitoksiin yhtyy myös Länsi-Saimaan toimialueen palopäällikkö Esa Viiru.

Tunnollisesti tehtävänsä täyttäneet Parkko ja Ristola jäivät itse asiassa vuoden vaihteessa pois palokunnan operatiivisesta toiminnasta. Nyt on kiitosten ja täytekakkukahvien aika – ja sattumoisin Kyösti Ristolan 69 vuotissyntymäpäivä.

Palokuntalaisuus on täyttänyt Kari Parkon ja Kyösti Ristolan elämää varsin paljon. He tunnustavat, että tiistai-iltaisin valtaa mielen outo, vähän rauhaton tunne, kun heillä ei enää ole paloharjoituksia. Lasse Vallentin tosin lupaa, että he saavat milloin vain tulla käymään asemalle – mutta vain autonrenkaita potkimaan ja juttelemaan.

– Lähes vuoden jokaisena tiistaina täällä on oltu, noin 50 kertaa vuodessa. Palohälytyksiä on ollut keskimäärin noin 50 vuodessa. Kotoa on siis lähdetty noin 100 kertaa. Näiden 50 vuoden aikana lähtöjä on tullut noin 5000, Kari Parkko laskee.

Miesten palokuntaura alkoi vuonna 1965, siinä 18 vuoden iässä. Matkan varrelta on kertynyt paljon muistoja.

– Kun siihen aikaan palosireeni soi, ensin tultiin tänne asemalle, sitten soitettiin puhelinkeskukseen ja kysyttiin, mihin pitää mennä, Kyösti Ristola muistelee.

– Ei ollut radiopuhelimia siihen aikaan! Ensimmäiset selkärepun kokoiset Salorat taisivat tulla 1960-70 lukujen taitteessa.

– Palosireenistä tiedettiin, millaiselle keikalle oltiin lähdössä. Sireeni soi metsäpalon merkiksi kolme kertaa ja viisi kertaa rakennuspalon tai muun tehtävän merkiksi.

Mieliinpainuvimmiksi tapahtumiksi he mainitsevat kunnantalon palon 1986 ja Kurvilan tuhoisan liikenneonnettomuuden 1973.

Kakkukahvipöydässä veistellään siitä, että Parkko ja Ristola voisivat nyt perustaa palokunnan veteraaniosaston. Se olisi ilmeisesti Suomen maalaiskuntien ensimmäinen. Miehet hymähtävät, että kyllähän heillä aikaa on.

Miehet ovat asuneet ikänsä Luumäellä, Ristola vain on käynyt Miehikkälässä syntymässä. Työura löytyi Luumäeltä molemmille, Kyösti Ristolalle autonkuljettajana ja Kari Parkolle kunnan laitosmiehenä.

Kyösti Ristola kertoo ajaneensa kuorma-autolla hiekkaa, puutavaraa ja öljyä paikallisten liikennöitsijöiden palveluksessa. Lisäksi hän ajoi K-kaupan myymäläautoa eräässä vaiheessa.

– Automiehenä päädyin ajamaan paloautoja. Olen ajanut Taavetin paloaseman kaikilla autoilla; niitä on ollut toistakymmentä, Ristola sanoo ja muistelee 1950-luvun ”Letukkaa” (Chevrolet), vielä vanhempaa Austinia ja 1960-luvun Fordia.

Kari Parkko työskenteli kaukolämpökeskuksen hoitajana, joka oli melko kiireetöntä.

– Aika hyvin siitä pääsi lähtemään, kun tuli hälytys, hän sanoo.

Vahvana miehenä hän hoiti kaikenlaisia tehtäviä palokunnassa. Käsistään taitavana hän myös nikkaroi monenlaisia esineitä niin kotiin, paloasemalle kuin muuallekin.

– Kaikki tehtävät olivat mieluisia, kun vapaaehtoisena mukana oltiin, hän tuumii.

Vanhoista paloautoista miehillä on myös muistissa autojen pienet vesisäiliöt, Austinissa se oli vain tuhatkunta litraa.

– Se merkitsi sitä, että palopaikalla piti ensin selvittää, mistä saa lisää vettä.

Ei näitä kiitoskahvitteluja pitkistä palveluista Esa Viirun mukaan kovin useinole.

– Tosi hienoa, että olette olleet 50 vuotta palokuntalaisia! Se on aikamoinen ura ja sisältänyt monia tehtäviä. Etelä-Karjalan Pelastuslaitos haluaa kiittää teitä aktiivisesta toiminnasta, Viiru sanoi ojentaessaan Lasse Vallentinin kanssa heille pelastuslaitoksen seinäkilven.

– Harvat yltävät tällaisiin uriin! Te olette olleet aktiivisia palokuntalaisia viime aikoihin asti, Vallentin kiitti.

Juhani Partanen

Viikon kysymys

Oletko vienyt jätteitä Hyödyksi-asemalle?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...
Kommentoi kyselyä